800 méter a kárpátaljai rászorulókért

Futás Kokóval

2020. október 8., 17:57 , 1028. szám

Az Ökumenikus Segélyszervezet aktivistái Budapesten, a Margitszigeten, hét beregszászi iskola diákjai pedig a Vérke-parti város futballstadionjában, virtuálisan összekapcsolva, egy időben futottak le 800 métert. Ezzel igyekeztek felhívni a figyelmet a határokon átívelő szolidaritás fontosságára, illetve az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai családokért indított októberi adománygyűjtésére. A futók mindkét helyszínen az Ökumenikus Segélyszervezet egységes, kék pólójában futottak, hátukon hirdetve a 1353-as adományvonal számát, hogy így buzdítsanak minél több embert adakozásra.

A futás beregszászi helyszínén, a Barátság Stadionban Rajkó Balázs, a TV21 Ungvár televízió műsorvezetője köszöntötte a testnevelő tanáraikkal érkező gyerekeket. A virtuális kapcsolat létrejöttekor, amikor Kovács István „Kokó” olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó köszöntötte a beregszászi gyerekeket, ők az előre megbeszélteknek megfelelően azt kiáltották: „Üdvözlünk, Kokó!” Majd egyszerre elrajtoltak a futók Budapesten és Beregszászban is.

Már hagyomány, hogy minden évben megszervezi az Ökumenikus Segélyszervezet a Beregszászi Jótékonysági Félmaratont, ezt a távot öt éve, minden októberben Kokóval futották végig a kárpátaljai gyerekek. Sajnos, idén a futóverseny a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de ezt helyettesítették a mostani, két helyszínt virtuálisan összekapcsoló futással.

Miközben a gyerekek futottak, Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai vezetője tudósítónknak elmondta: „A gyűjtés célja, hogy a segélyszervezet minél több olyan rászoruló családot, gyermeket és egyedül élő idős embert tudjon támogatni Kárpátalján, akik a járvány miatt most még nehezebb helyzetbe kerültek. Az összegyűlt pénzt a szervezet téli élelmiszer- és tűzifa-segélyakciójára, illetve a rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő – egész évben működő – program finanszírozására fordítja.”

Elmondta még, hogy minden telefonhívással 250 forinttal lehet támogatni a jótékonysági akciót.

A gyerekek két kört futottak a futballpálya körül, majd mind a hét iskola tanulói kaptak a figyelemfelhívó póló mellé egy sportszercsomagot a szervezőktől, amiért vállalták, hogy sportteljesítményükkel igyekeznek a jótékonysági akcióra felhívni az emberek figyelmét.

dózsa