Balogh Oszkár: „A gazdaság fejlesztése sürgető feladatunk”

A KMKSZ listáján minden falunak lesz képviselete

2020. október 10., 20:07 , 1027. szám

Balogh Oszkár 2002 óta, négy cikluson keresztül a Csapi Városi Tanács képviselője, 2015-től két éven át a város alpolgármestere is volt. Jelenleg ő vezeti a KMKSZ-nek a Csapi Kistérség Tanácsába delegált választási listáját. Az önkormányzati képviselőt életéről, munkájáról és terveiről kérdeztük.

­– Csapon született és mindig itt élt, ebben a határvárosban…

­– Édesapám tiszasalamoni, édesanyám pedig szalókai születésű, a vasút miatt költöztek Csapra. Én 1974-ben már itt születtem, és itt jártam a magyar iskolába. Három évig csellótanárnak tanultam, majd 1992-ben felvételt nyertem az Ungvári Állami Egyetem Fizika Karára. Végül az Ungvári Nemzeti Egyetem Közgazdasági Karán számvitel és auditálás szakon szereztem diplomát. Feleségemmel, Líviával 1996-ban kötöttünk házasságot, három fiunk született. A csapi magyar iskolában kezdtem dolgozni, majd a Pacobo magánvállalatnál helyezkedtem el, ahol 2000 és 2008 között főkönyvelő voltam. 2001-től vagyok magánvállalkozó, és 2010-től lettem a KMKSZ gazdasági felelőse, valamint a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványnál főkönyvelőként dolgozom. Gyakorlatilag a magyarországi pályázatok lebonyolításának pénzügyi része tartozik az én felelősségi körömbe.

­– Tizennyolc éve megszakítás nélkül képviselő a Csapi Városi Tanácsban, a legutóbbi önkormányzati választásokat követően két éven át a város alpolgármestereként dolgozott…

­– Valóban én vagyok a városi tanácsban a legrégebbi képviselő, a magyar érdekképviselet számomra régóta fontos ügy. A városi tanácsban tizenhárom éven keresztül voltam a költségvetési bizottság elnöke, elmondhatom, hogy van rálátásom Csap gazdálkodására. A legutóbbi választásokat követően elvállaltam az alpolgármesteri tisztséget, de két év után a városban kialakult helyzet miatt lemondtam.

­– Akkor a városvezetéssel a vízvezetékrendszer ön által kezdeményezett kiépítésének akadályozása miatt romlott meg a viszonya.

­– Az ivóvízellátás kérdésében eljutottunk a pályázat előkészítéséig. Amikor a magyarországi illetékesekkel Csapon tárgyaltunk, akkor mondta fel a városvezetés az együttműködést velük. Ezután adtam be a felmondásom, amit egyesek állampolgársági kérdésként próbáltak beállítani.

­– Az ukrán politikai élet annyira zavaros, hogy a KMKSZ-­frakció tagjain kívül a Csapi Városi Tanácsban ülő képviselők közül senki nem jelöltette magát jelenlegi pártjának színeiben, vagy jobb esetben maga a párt változtatta meg a nevét. Ebben a közegben nyilvánvalóan a KMKSZ a leghitelesebb, céljait következetesen felvállaló politikai erő.

­– Egyértelmű, hogy ha a magyarság számára fontos ügyekre és a térség fejlődésére gondolunk, akkor a helyi emberek érdekeit a KMKSZ képviseli. Ma már szerintem nem lehet választást nyerni a vezetékes víz megoldásának ígéretével. A most újra ringbe szállt korábbi polgármestereink ezt már többször is megígérték. Természetesen a tiszta, egészséges ivóvíz fontos, de a megoldás nem olyan bonyolult, mint ahogy ezt ők leírják. Nem szükséges ehhez öt év, nem kell ehhez több cikluson keresztül polgármesternek lenni, hanem egy olyan csapatra kell bízni a feladatot, amely meg is tudja valósítani.

A mostani városvezetés öt év alatt külső forrásból mindössze 18 millió hrivnyát tudott bevonni a városi költségvetésbe, amit teljes egészében az ivóvíz tisztításához szükséges berendezésre költött. Ezenkívül a városi tanács költségvetéséből is 12 millió hrivnyát költöttünk rá, de az ügy még mindig nincs megoldva. Ehhez képest, ha csak a KMKSZ anyaországi támogatással végrehajtott fejlesztéseit nézzük, akkor az ungvári járási kórház csapi kirendeltségének felújítására hatmillió hrivnyát, az óvoda felújítására négymilliót, a magyar iskola rekonstrukciójára 46 millió hrivnyának megfelelő összeget, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete székházának és rendezvényközpontjának a megépítésére pedig közel hétmillió hrivnya értékű fejlesztést hozott Csapra. Továbbá az itt dolgozó pedagógusoknak, orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, vállalkozóknak, illetve a magyar oktatásban részt vevők szüleinek jóval nagyobb összegű támogatást tudtak folyósítani a KMKSZ alapítványai, mint amennyit fejlesztésre költött a város vezetése az elmúlt öt évben.

­– Az Ukrajnában zajló közigazgatási reform következtében teljesen új helyzet állt elő. Nyolc falut Csaphoz csatoltak, létrehozva egy új közigazgatási egységet, a Csapi kistérséget, ezáltal megnőtt a magyar nemzetiségű lakosok aránya. Javítja-e a mostani választásokon ez a KMKSZ esélyeit?

­– Ez a reform megteremtette az esélyt arra, hogy a helyi magyarságnak erős érdekképviselete legyen a Csapi Kistérségi Tanácsban. A csatlakozott falvak közül három ukrán, öt pedig magyar lakosságú. Elmondhatjuk, hogy a KMKSZ-nek van esélye arra, hogy képviseletet biztosítson a falvakban élő embereknek. Mert ha megnézzük a hozzánk hasonlóan listát állító pártok jelöltjeit, akkor láthatjuk, hogy ők csak a csapi szavazókra számítanak. Ezért is fontos, hogy a falvakban a KMKSZ jelöltjeit támogassák, mivel szerintem más politikai erőnek nincs esélye arra, hogy képviseletet biztosítson a környező falvak lakossága számára. Márpedig, ha egy falu érdekképviselet nélkül marad, az nagyon nehéz helyzetbe kerül, mert ha nem hangzanak el egy település gondjai és problémái a tanácsban, akkor arra nem is fognak megoldást keresni és találni. A KMKSZ listája úgy van összeállítva, hogy lehetőséget biztosít minden magyar településnek arra, hogy képviselete legyen a kistérségi tanácsban. Az is előny a csapatunk számára, hogy mi már évtizedek óta együtt dolgozunk, míg a rajtunk kívül induló tíz párt listája egy-két hete állt össze. A megváltozott körülmények között, úgy gondolom, hogy a mi közösségünknek most nyílhat meg az esélye arra, hogy a rég kitűzött céljainkat meg tudjuk valósítani. Úgy látom, hogy akik Csapra költöztek a korábbi évtizedekben, azok most szembesülnek csak azzal, hogy a kistérségben a magyarok többségben vannak, vagy legalábbis a lakosság felét adják. Ez pedig történelmi esélyt teremt a számunkra, hogy végre megvalósíthassuk a céljainkat, terveinket, és elindulhasson nálunk is egy dinamikus fejlődés, amit indokolna a kistérség helyzetéből adódó potenciál: a határ közelsége, az infrastruktúra, a vasút.

Elsősorban meg kellene teremtenünk annak a lehetőségét, hogy újabb befektetések érkezzenek a kistérség területére. Az ivóvízhálózat, a szennyvíz kezelése és az úthálózat felújítása mellett a gazdaság fejlesztése sürgető feladatunk, hogy meg tudjuk tartani térségünkben a már eddig is fogyatkozó lakosságot.

­– A KMKSZ a Csapi kistérségben az egyetlen magyar polgármesterjelöltet, az egyébként a Nép Szolgája párt színeiben induló Bodnár Józsefet támogatja…

­–Több helyi politikai erő támogatását élvezi, többek között a KMKSZ-ét is. Ha a céljainkat el szeretnénk érni, akkor feltétlenül szükséges, hogy a KMKSZ listája mellett az egyetlen magyar polgármesterjelöltet, Bodnár Józsefet támogassuk szavazatainkkal. Személyében hosszú idő után lehetne ismét magyar polgármester Csapon.

Badó Zsolt