Biztató jelek a Macsolai úttal kapcsolatban

2020. október 10., 13:31

Az utak állapota miatt tüntettek a Sztefanika, a Mikes és a Kiserdő utca lakói Beregszászban október 5-én. A Macsolára vezető út ugyanis lassan járhatatlan, a házak falai repedeznek, és ablakot sem lehet nyitni a temérdek por miatt. Az pedig, hogy az utcában fekvőrendőr és egy 30 km/órás sebességkorlátozó tábla is ki van helyezve, a nevetség tárgya, hiszen alig 10-20 km/h-val lehet közlekedni az adott útszakaszon. A napokban Barta József, a megyei tanács első elnökhelyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, valamint Péter Csaba megyei képviselő is megszólalt a témával kapcsolatban.

„Elegünk van a szűnni nem akaró kamionforgalomból – mondta egy helyi lakos –, október 4-én éjszaka különösen nagy volt a kamionforgalom, ezért másnap reggel összegyűltünk, s vissza is fordítottunk kb. 15 teherautót.” A tüntetők lapunknak elmondták, hogy a 30–40 tonnás tehergépjárművek tönkretették az utat, valamint az épületekben is komoly károkat okoztak. A kiérkező városvezetők – Babják Zoltán polgármester és Orosz Géza alpolgármester – meghallgatták a tüntetőket, és ígéretet tettek, hogy közbenjárnak a megyei vezetésnél az ügy mielőbbi megoldásának érdekében. Itt érdemes megjegyezni, hogy amennyiben az adott útszakasz a város tulajdonát képezné, vélhetően már rég felújították volna, így azonban a városvezetés nem finanszírozhatja a megyei út javítását.

Péter Csaba megyei képviselő a TV21 Ungvár tévécsatornának a témával kapcsolatban kifejtette: „Amikor megyei képviselőnek választottak, a legfőbb célom az volt, hogy sikerüljön rendbe tenni a Beregszászi járás járhatatlan útjait. 2018-ban 18 642 000 hrivnyát tudtunk a Macsolai útra fordítani, az egész úthálózat felújítása 70–72 millió hrivnyába kerülne. Most egy újabb szakasz rendbetétele kezdődik el 10 millió hrivnya értékben.”

Annak ellenére, hogy a feladat még mindig több, mint az elért eredmény, van előrehaladás az útjavítás terén. Az legutóbbi 3-4 évben több út épült, mint az elmúlt 30 évben összesen – kezdte nyilatkozatát Barta József, aki arról is beszélt, hogy jogosak az elégedetlenségek ott, ahol még mindig rossz az út. – Sajnos, nem egy-két év, mire minden utat sikerül megjavítani Kárpátalján, de jó irányba haladunk, s ha lehetőségünk lesz, s itt leszünk a megyei tanácsban, folytatni fogjuk a megkezdett munkát, mert az itt élők megérdemlik a jó minőségű utakat. A fejlődés jó út nélkül elképzelhetetlen – tette hozzá a képviselő úr.

Reméljük, sikerül megjavítani a Macsolai utat, s megépülhet a Beregszászt elkerülő út is, hiszen a kamionforgalom elterelésére ez lenne az egyetlen hathatós megoldás.

tj