Tanévnyitó ünnepség a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjában

2020. október 10., 17:32 , 1028. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) immár második éve a magyarországi partnerintézményekkel – a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumával, valamint az Északi Agrárszakképzési Centrum Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumával – kötött együttműködések alapján közös képzéseket indít Nagydobronyban. A II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjának ünnepélyes tanévnyitójára került sor október 9-én a község református templomában. A 2020–2021-es tanévet 83 elsős diák kezdte meg autószerelő, hegesztő, villanyszerelő, szakács, fodrász-kozmetikus, informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltetői, valamint mezőgazdasági gépész szakokon.

Az ünnepség a történelmi és nemzeti lobogók, a millenniumi zászló, valamint a főiskola zászlójának behozatalával vette kezdetét, melyeket nagydobronyi népviseletbe öltözött diákok helyeztek el a templomban. Ezután az egybegyűlteket Kolozsy András, a Nagydobronyi Református Egyházközség vezető lelkésze köszöntötte a Krónikák I. könyve 28:20 verséből vett igeszakasszal.

A Himnusz eléneklését követően Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMF JA) elnöke mondott ünnepi köszöntőt. „A kárpátaljai magyarság és annak vezetői úgy döntöttek, hogy a Szovjetunió széthullása után megmaradt romokból épületeket próbálnak létrehozni a közösség számára. Ez – harminc év távlatából – mondhatjuk, sikerült is, hiszen csak ebben a nagyközségben igen sok minden történt, amelynek immár önök és részesei” – fogalmazott a kárpátaljai magyar politikus, aki örvendetesnek nevezte sokak döntését, mely szerint életük egy jelentős részét a közösség fejlődésének szentelik, amely meghatározza a kárpátaljai magyarság jelenét és jövőjét. „Mindez nem valósulhatna meg az anyaország támogatása nélkül” – tette hozzá. A diákokhoz szólva Brenzovics László elmondta: „Önöket az a megtiszteltetés éri, hogy a kezdetén részt vesznek ebben az oktatásban. […] A Konfuciusztól származó idézet, mely szerint olyan szakmát válassz, amit szeretsz, mert akkor soha az életben nem kell dolgoznod, helytálló most is, jegyezzék meg ezt.”

A következőkben az első évfolyamos hallgatók fogadalomtételére került sor, az eskü szövegét Máté Márk első évfolyamos hallgató olvasta elő diáktársainak. Az eskütételt követően Csernicskó István megbízott rektor, Soós Katalin, az Egán Ede Szakképzési Centrum igazgatója, Magyar János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának igazgatója, valamint Balogh János, a II. RF KMF Egán Ede Szakképző Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjának igazgatója kézfogásukkal avatták az intézmény hallgatóivá az elsősöket. Ezt követően a Kárpátalja, édes haza című dalt adták elő a szakképzési központ diákjai, majd Potyók Ákos előadásában Vári Fábián László Útban Törökország felé című verse hangzott el.

Az elsősöket köszöntő beszédében Soós Katalin, a II. RF KMF Szakgimnáziuma és a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrum igazgatója elmondta: évről évre nagy örömöt jelent számára, amikor az elsős diákokkal fog kezet, hiszen látja, hogy van értelme munkájának. „Ez az intézmény fontos közösségépítő szerepet is betölt, hiszen a regionális honismeret és a vállalkozói jogismeret mellett kiépíthettek fontos kapcsolati rendszereket, erősíthetitek magyarságotokat” – mutatott rá, hozzátéve: ha az itt tanulók jól elsajátítják választott szakmájukat, akkor valóban játék lesz a munka.

A járványügyi helyzetre való tekintettel Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint Kerezsi István, az Északi Agrárszakképzési Centrum Baross László Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója levélben köszöntötte az ünnepség résztvevőit.

Magyar János, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Déri Miksa Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumának igazgatója köszöntőjében aláhúzta, mindent megtesznek azért, hogy az intézmények együtt, közös munkával segítsék a diákok képzését.

A köszöntőt követően ismét a diákok előadásában hallhatta a közönség az Ezer évről szól az ének című dalt, valamint Nyeste Kamilla tolmácsolásában Füzesi Magda Akác című versét.

„Itt állhatunk, s mi itt állunk. Akkor is, ha száz évvel ezelőtt minket lemetszettek az anyatörzsről, akkor is, ha az elmúlt tíz évben a hatalom mindent elkövetett azért, hogy belénk fojtsák az anyanyelvi szót, hogy megszüntethessék az anyanyelvünk használatát. De a hit tovább éltetett minket” – mondta ünnepi köszöntőjében Orosz Ildikó, a beregszászi főiskola elnöke. Az elsősökhöz szólva kijelentette: a választásotok, hogy itthon maradtok, azt is jelenti, hogy elkötelezettek vagytok valami iránt, s ez nagyon fontos – fogalmazott.

Az ünnepség befejezéseként Kolozsy András lelkipásztor áldást kért az intézményre, az elsősökre és a jelenlévőkre, majd az egybegyűltek elénekelték a Szózatot.

Csuha Alexandra