Átadták a megújult Benei kultúrház épületét

2020. október 17., 15:39 , 1029. szám

A Keleti Partnerség Ukrajna 2019 – fejlesztési együttműködés Kárpátalján nemzetközi fejlesztési projekt keretében Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma pénzügyi támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMF JA) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közreműködésével felújított kultúrházat adtak át október 16-án Benében. A beruházás értéke 3 011 464 hrivnya.

Az ünnepélyes átadáson elsőként Magyarország Beregszászi Konzulátusának képviseletében Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte az elmúlt napok átadóit, amelyek „mind bizonyítják, hogy a magyar kormányzat igencsak komolyan veszi az alkotmányban is rögzített kötelezettségét, mely szerint a határon túli magyarságról gondoskodnia kell, illetve azt is, ami sokszor elhangzik: »Minden magyar felelős minden magyarért«”. A magyar kormány megbízható helyi partnere a KMKSZ, amelynek együttműködésével tudja ezeket a projekteket megvalósítani, s olyan helyeken segíteni – legyen az egészségügy, oktatás, kultúra –, amelyek a legfontosabbak egy közösség életében – fogalmazott a konzul. „A kultúra a szellem egészségéről gondoskodik, […] ez az, ami bekapcsol minket egy közös vérkeringésbe, a nemzet vérkeringésébe” – tette hozzá Beke Mihály András.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány és a KMKSZ elnöke örömtelinek tartja a Benei Kultúrház megújulását. Elmondta, hogy a Keleti Partnerség program elindulása óta, az elmúlt hat évben több mint száz objektumot sikerült a magyar kormány támogatásával felújítani. Az egészségügyi, oktatási és kulturális intézmények azok, amelyek életet lehelnek egy faluba – mutatott rá. „Hálás vagyok a külügyminisztériumnak és az alapítvány munkatársainak, hogy ezt sikerült megvalósítani” – fűzte hozzá a kárpátaljai magyar politikus.

Holozsai Erzsébet, a Benei Községi Könyvtár és Klub vezetője köszönetet mondott a község nevében a kultúrház felújításáért, s kiemelte: „A mi álmunk valóra vált, hiszen van egy hely, ahol a fiatalokat össze tudjuk hozni, ahol átélhetik, milyen egy igazi szüreti mulatság, vagy idősek számára szervezhetünk teaestet stb. Minden adott, hogy a mi kis falunkban a kulturális élet felvirágozhasson.”

Ezután Beke Mihály András konzul, Brenzovics László elnök, id. Molnár László helyi KMKSZ-alapszervezeti elnök és Vincze István polgármester átvágták az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot. Az épületre és a jelenlévőkre Or­bán Sándor tiszteletes és Rácz István plébános kért áldást.

Az eseményt a Benei Könyvtár Szélrózsa csoportja dalok előadásával színesítette, Ferku Franciska a Jertek haza című verset szavalta el, Varga Luca tolmácsolásában Aranyosi Ervin Önzetlen szeretet című költeményét hallhatta a közönség, Ferku Boglárka pedig Váci Mihály Gyalog szerettem volna jönni című versét szavalta el.

Csuha Alexandra