Covid–19: Új ukrajnai előrejelzés

2020. október 18., 12:47

Az év végéig 20 ezer ukrán válhat a Covid–19 szövődményeinek áldozatává – derül ki a Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) előrejelzéséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

Erre a forgatókönyvre abban az esetben kell felkészülni, ha a koronavírus aktív terjedésének övezeteiben nem vezetnek be átfogó karantént – állítják a szakértők.

A karanténintézkedéseknek köszönhetően Ukrajna tavasszal elkerülte a Covid–19 terjedésének erőteljes hullámát, így a jelenleg folytatódó hullám az ország számára még az első, ellentétben a legtöbb európai országgal, tették hozzá a KSE-ben.

Az elemzés készítői azt jósolják, hogy novembertől több mint tízezer megbetegedést mutathatnak ki naponta. Ráadásul a koronavírusos helyzet értékelésének négy fő mutatója alapján Ukrajna már a legnehezebb helyzetben lévő országok közé tartozik.

„Ukrajna a hetedik helyen áll a betegség új eseteinek számát tekintve. A halálozást tekintve a negyedik. A tesztelésben és a Covid–19-ben szenvedő betegek kimutatásában Európában az utolsó. Hasonló a helyzet Csehországban is, ahol a hatóságok szigorú karantént vezettek be: bezárták az iskolákat és az óvodákat, megtiltották a tömegrendezvényeket” – közölte Pavlo Kovtonyuk, a KSE Egészséggazdasági Központjának vezetője.

(korrespondent.net/Kárpátalja)