Magyar Levente: Beérik a KMKSZ és Babják Zoltán együttműködése – a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a Vérke tisztításához

2020. október 20., 15:50 , 1029. szám

Kedden Beregszászba látogatott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, ahol bejelentette: a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal, azaz mintegy 3,5 millió euróval járul hozzá a következő két évben a Vérke patak megtisztításához.

„Beregszász Kárpátalja egyik legfontosabb városa, amely különösen közel áll a szívünkhöz, hiszen jelentős számú magyar kisebbség is él itt. Fejlesztési döntéseinket ez azonban nem befolyásolja, mert mi egész Kárpátalját szeretnénk támogatni, amikor arról döntünk – mint magyar kormány –, hogy milyen fejlesztési forrásokat helyezünk a térségbe. […] Meghallottuk a beregszászi embereknek azt a közös kérését, hogy segítsünk a Vérke állapota okozta problémák megoldásában, hiszen nyilvánvaló, hogy azok az állapotok, amelyek most a Vérkével kapcsolatban fennállnak, nem tarthatók és nem méltók Beregszászhoz és annak nagyérdemű lakosságához” – mondta Magyar Levente, reflektálva Brenzovics László KMKSZ-elnök és Babják Zoltán polgármester a Vérke megtisztítására irányuló megkeresésére.

A munka három fő fázisára rámutatva Magyar Levente aláhúzta: a tisztítást a Vérke városi szakaszának szennyvíz­iszap-mentesítésével kell elkezdeni, majd megépül a Borzsa folyón egy duzzasztógát, valamint egy csatorna, amely összeköti a Borzsát a Szipa folyóval – mindez lehetővé teszi, hogy a szennyvíz­iszaptól mentesített Vérke vize és medre a folyamatos vízutánpótlás biztosításával tiszta maradjon.

Emellett a Beregszászi Vízművek is egy jelentős, mintegy 200 millió forintos támogatást kap a magyar kormány részéről, hogy azokat az alapvető lépéseket meg tudják tenni, amelyek a Vérke további súlyos szennyezésének mértékét csökkentik.

„Ugyanakkor ez egy hosszú távú beruházássorozat első jelentős lépése, hiszen akkor aludhatunk majd mindannyian nyugodtan, s akkor lesz Beregszászban megoldva ez a problémakör, amikor arról is gondoskodunk, hogy a szennyvíz soha többé ne kerüljön a Vérkébe” – fűzte hozzá a miniszterhelyettes.

A következő napokban kerül sor egyeztetésekre a kijevi hatóságokkal. „A döntés megszületett, az összeg rendelkezésre áll, s Beregszász egy újabb nagy lépést tehet ezáltal afelé, hogy a város még élhetőbb legyen, és visszanyerje egykori hírét s fényét” – szögezte le Magyar Levente.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere történelmi eseménynek nevezte az alkalmat: „Egy olyan bejelentés után kaptam szót, amire nem volt még lehetőség a független Ukrajna ideje alatt városunkban. Ez egy akkora horderejű megoldássorozat, amelyet nagyon sok beregszászi még álmában sem tudott elképzelni” – fogalmazott. A magyar kormány által a célra biztosított összeg – mint mondta a polgármester – a város költségvetésének, illetve fejlesztési alapjának csaknem négyéves tartalékával megegyező. „Ez a beruházás példaértékű nemcsak Kárpátalján, hanem összukrán méretarányokban is” – húzta alá Babják Zoltán, köszönetet mondva a magyar kormány nagymértékű támogatásáért.

Csuha Alexandra