Földek, tájak, képek címmel nyílt tárlat Ungváron

2020. október 26., 14:48 , 1030. szám

Magyarország Ungvári Főkonzulátusán ismét időszakos kiállítás nyílt, ezúttal a külképviselet Hrabár Natália kárpátaljai grafikus, keramikus alkotásaiból álló egyéni tárlatnak ad otthont.

Az ünnepélyes megnyitón Albertné Simon Edina konzul asszony köszöntötte a megjelenteket, és ismertette Hrabár Natália alkotói útját.

A művésznő 1992-től a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT), 2004-től pedig Ukrajna Állami Képzőművészeti Szövetségének tagja. Grafikai elemeket felhasználva születnek meg alkotásai, amelyeket az absztrakt forma- és motívumvilág, valamint a természetes földszínek jellemeznek. Munkái megtalálhatók ismert galériákban és magángyűjteményben egyaránt. Rendszeresen részt vesz külföldi és hazai művésztelepeken, volt már kiállítása többek között Magyarországon, Franciaországban, Szlovákiában, Svájcban, Németországban és Romániában.

Buhajla József főkonzul kiemelte:

– Az elmúlt időszakban is mindent megtett a főkonzulátus azért, hogy teret biztosítson a kárpátaljai művészek számára, akik itt bemutathatják alkotásaikat. Bár az utóbbi időben a koronavírus-járvány miatt kissé korlátozottak a lehetőségeink, de az érdeklődők a járványügyi előírások betartása mellett megtekinthetik a kiállítást. A mostani egy rendhagyó tárlat, ugyanis a grafikák mellett kisplasztikák is bemutatásra kerülnek, ami jól ötvözi a két művészeti ágat. Bízom benne, hogy a művésznő alkotásai elnyerik majd – hozzám hasonlóan – a közönség tetszését is – zárta köszöntőjét a diplomata.

A kiállítás megnyitóját Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete is megtisztelte jelenlétével.

– A kivételes pillanatok közé tartozik, amikor a bürokráciával terhelt diplomáciai munka hétköznapjaiban, a rengeteg intéznivaló mellett meg lehet egy pillanatra állni, és valami mással foglalkozni. Olyasmivel, ami emberibb, ami gyönyörködtet és ami hosszú időre elgondolkodtat – jegyezte meg a nagykövet, és utalt arra, hogy az ilyen jellegű kiállítások nem idegenek a diplomáciától. Mint mondotta, évekkel korábban neki is volt része abban, hogy elindult a magyar Külügyminisztérium kulturális diplomáciai tevékenysége.

– Nagyon örülök, hogy a külképviseletek, így többek között az ungvári főkonzulátus immáron nem első alkalommal és remélhetően nem is utoljára, egy sajátos mecénás szerepkörben elvállalja a tehetséges művészek alkotásainak bemutatását. Kárpátalján jelentős múltja van a képzőművészetnek és a gazdag hagyományokra épülő képzőművészeti alkotóköröknek, amelyek a folytonosságra épülnek. Ennek a sajátos világnak a sokszínűségét és kifejezőkészségét generációk adják át egymásnak. Újabb és újabb fiatal tehetségek mutatkoznak be, az ilyen alkalmak pedig lehetőséget teremtenek arra, hogy ezeknek az alkotóknak a munkáit jobban megismerjük – hangsúlyozta Íjgyártó István.

Végezetül Hrabár Natália idézte fel a grafikák és a kisplasztikák megszületésének körülményeit, s betekintést adott azok háttértörténetébe. A művésznő részletesen mesélt arról a néhány hónapról, amelyet a koronavírus miatt beszüntetett légi közlekedés miatt Amerikában töltött férjével. A járvány elején még nyitva voltak a galériák, művészeti központok, s éltek is a lehetőséggel, számos helyre ellátogattak, hogy ihletet merítsenek. Azonban fokozatosan ott is minden bezárt, ezért rengeteg időt töltöttek a szabadban, sokat sétáltak, többek között az óceán partján.

– Az ott látottak, tapasztaltak, az idő múlásának a nyomai a természetben, az óceán által a partra sodort tárgyak inspirálták ezeket a képeket. Bár még eszköz- és alapanyaghiánnyal is szembesültünk, hiszen a szaküzletek is zárva tartottak. Ennek ellenére nem tétlenkedtünk, hanem intenzív alkotással töltöttük az időt, egy sorozat is készült ebből. Az itt kiállított grafikák közül kettő Amerikában készült – árulta el a művész.

Az is elhangzott, hogy a hosszú évekig kizárólag kerámiát készítő alkotó a férje biztatására közel 2 éve kezdett el grafikával foglalkozni. A képekhez használt festékeket is a kémikus végzettségű, de szintén képzőművész férje keveri ki. Erre azért is van szükség, mert Kárpátalján a művészek nehezen jutnak hozzá a megfelelő alapanyagokhoz, leginkább külföldről tudják azokat beszerezni. A képek elkészítéséhez használt ecseteket és festőpálcikát úgyszintén ezermester férje készíti a kertjükben növő bambuszból.

A kerámiatárgyak és az egyedi technikával készült grafikák előzetes egyeztetéssel közel egy hónapig tekinthetők meg Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

R. V.