Helyhatósági választások: A részvételi arány Kárpátalján meghaladta az országos átlagot

2020. október 27., 15:40 , 1030. szám

Kárpátalján a helyhatósági választásokon a részvételi arány 41,9% volt, ami magasabbnak bizonyult, mint az átlagmutató Ukrajna régióiban.

Ez paradox, mert általában ez a régió adja a legalacsonyabb részvételi arányt az országban, nyilatkozta Dmitro Tuzsanszkij, az Ukrajnai Választópolgárok Bizottságának kárpátaljai képviselője az Ukrinform tudósítójának.

„Kárpátalja a 41,9% részvételi aránnyal meghaladta országos átlagot. A régió általában alacsony részvételi arányt ad, így ez a mostani mutató nem jellemző Kárpátaljára. Sőt, ezeknek a helyi választásoknak az előestéjén rekordalacsony részvételi arányt prognosztizáltak, mivel a kampány lomha volt, és a régió számos részén nem volt különösebb konkurencia, plusz a karantén és a külföldön dolgozók. De van egy ilyen paradoxonunk” – mondta Tuzsanszkij.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ezeken a helyhatósági választásokon Kárpátalján magasabb lett a részvételi arány, mint tavaly a parlamenti választásokon, ami Ukrajna többi részére sem jellemző. Hiszen az ukrajnai parlamenti választásokon a szavazók részvételi aránya általában magasabb, mint a helyi választásokon.

Tuzsanszkij kiemelte, hogy a részvételi arány és a sok elrontott szavazólap komolyan befolyásolja a kárpátaljai végeredményeket és a mandátumok eloszlását Kárpátalján.

Szerinte nincsenek kizárva peres ügyek és az eredmények elleni fellebbezések sem. A választási eljárás bonyolultsága és a választási folyamat nagyon rossz szervezése miatt sok oka lesz a fellebbezésnek – mind formális, mind tényszerű – mondta Tuzsanszkij, az Ukrajnai Választópolgárok Bizottságának kárpátaljai képviselője. Amint arról az Ukrinform korábban beszámolt, Kárpátalján a szavazóhelyiségekben kialakult sorok és a karanténkorlátozások ellenére több mint 300 000 választópolgár szavazott az idei önkormányzati választásokon. A legaktívabb szavazás Ungváron és az Ungvári járásban volt, a legpasszívabbak a hegyvidéki Rahói járásban voltak.

(karpat.in.ua)