A KMNE első családi napja

Olvasói levél

2020. október 29., 09:45 , 1031. szám

Először rendezett családi napot a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) október 17-én Salánkon.

Az eseményen központi szerepet kaptak a népi mesterségek, hogy a gyerekek és a felnőttek ne csak megismerkedjenek azokkal, hanem ki is próbálják az egyes mesterségeket, s készítsenek is valamit a délután folyamán. A szervezők arra törekedtek, hogy a családok együtt tölthessenek el egy kellemes napot, hogy az itt élő magyar családok érezzék, milyen fontos szerepet játszanak a magyarság megmaradásában, s hogy a gyerekeik közelebbről is megismerjék nemzeti hagyományainkat és a nagycsaládos egyesületet.

A családi napot a KMNE elnöke, Tarpai József nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, örül, hogy a rossz idő ellenére is sokan ellátogattak a rendezvényre. Ezután Hajgató Tamás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja vette át a szót, majd a görögkatolikus egyház képviseletében Csirpák József parókus, a református egyház képviseletében pedig Balogh Attila lelkipásztor kértek áldást az egybegyűltekre.

A köszöntők után a Salánki Művészeti Iskola növendékeinek fellépése következett, majd mindenki elfogyasztotta a salánki ügyes kezű asszonyok és férfiak által elkészített bográcsgulyást.

Közben egész délután kézművessátrak, gyermekjátékok várták az érdeklődőket.

A délután hangulatáért a Csipkés zenekar felelt, akik táncházra és népi játékokra hívták a résztvevőket.

A program sikeres lebonyolításáért köszönet illeti Magyarország Kormányát, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t, továbbá Csirpák Viktóriát, a KMNE elnökségi tagját, akinek a közreműködése nélkül nem valósíthattuk volna meg a rendezvényt, valamint a Salánki Asszonykörnek az egész napos segítséget, s köszönjük a salánki pihenőhely tulajdonosának a helyszínt, illetve az önkénteseink munkáját.

Pisták Enikő