Lovastábor 2020

Olvasói levél

2020. október 30., 11:45 , 1031. szám

2016 óta minden évben lovastáborokat szervezünk a Nagyszőlősi Szelíd Lovas Központban. Idén a koronavírus-járvány miatt sajnos nem tehettük ezt a megszokott formában: a négy turnust beutazásos alkalmakkal tudtuk megvalósítani, ami azt jelentette, hogy a gyerekek reggelente megérkeztek a tábor területére, és délután elhagyták azt.

Ez komoly szervezést jelentett a tábort támogató Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) irodája számára, hisz a gyerekek Kárpátalja több szegletéből érkeztek. Az étkeztetés is elmaradt, mivel a tábor területén nem biztosíthattunk ebédet a résztvevőknek. Ezt a problémát ugyancsak a KMNE oldotta meg egységes ételcsomagok biztosításával. A 2020. július 6–31. között megvalósított négy turnus ideje alatt 16–20 fős csoportok váltották egymást. A programban 8–14 éves korú gyerekek vettek részt.

A turnusokat ismerkedős játékokkal kezdtük. Ezt a lovardai szabályzat ismertetése követte. A délelőttök lovaglással kezdődtek. A résztvevők felügyelet mellett csutakolták a lovakat. A fokozatosság elve alapján a gyerekek első nap megismerkedtek a lovak kommunikációjával, hogy fel tudják ismerni azok jelzéseit. Ezt követően mindennap egyre tovább haladtunk az elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátításában. Idén két új lóval bővült lovardánk, így a gyerekek több időt tölthettek a lovakkal. A nyolc lónak köszönhetően a 16–20 fős csoportok igényes foglalkozásokon vehettek részt.

A fedett lovardában íjászattal és csapatépítő játékokkal teltek a délutánok. Naponta új játékkal és izgalmas csatákkal, barantaelemekkel vártuk a fiatalokat. Az elméleti foglalkozásokon a lókiképzés alapjairól, a lovak evolúciójáról, a lovassportok közötti különbségekről (lovastorna, díjlovaglás, díjugratás, galoppversenyek) és a lófajtákról tanulhattak a jelenlévők. Emellett ritmust és kézügyességet igénylő játékokban vehettek részt a táborozók. Örömmel töltött el, hogy visszatérő táborozóink ügyesen tudtak válaszolni kérdéseinkre, melyeket az előző évek táborainak anyagából tettünk fel.

A turnusok végén a fiatalok önálló bemutatót tartottak saját tehetségüket kibontakoztatva. Mindenki olyan témát választott, amelyhez a legjobban értett. Például a 8 évesek csapata ügyes gimnasztikai képességekkel rendelkezett, ezért ők táncot mutattak be.

Nagy előnye táborainknak, hogy Kárpátalja különböző részeiről érkező fiatalok hétfőtől péntekig együtt töltenek egy-egy hetet, életre szóló barátságokat kötnek, melyek évek múltán is hasznosak lehetnek számukra. Megtanulnak együttműködni, csapatban dolgozni, odafigyelni egymásra. Ezeket a készségeket életük más területein is kamatoztatni tudják. Egy-egy tábor után fejlődnek a fiatalok társas készségei, hatékonyabban tudnak kommunikálni, érzelmileg stabilabbá, kiegyensúlyozottabbá válnak. Megtanulnak felelősséget vállalni, és közelebb kerülnek a természethez.

Hálásan köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy táboraink megvalósulhattak!

Margitics Ildikó,
a Nagyszőlősi Szelíd Lovas Központ vezetője