Tiltakoztak Ungváron a korlátozások szigorítása miatt

2020. november 1., 16:33

Egyre csak növekszik megyénkben a koronavírusos betegek száma, s a technogén-ökológiai, valamint a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó állami bizottság döntése alapján november 2-től több város is vörös zónába kerül, többek között Ungvár is.

A megyeszékhelyen kívül Beregszászt, valamint az Ungvári, Nagybereznai és Perecsenyi járást is vörös zónába sorolták. A rendelet értelmében ezekre a területekre számos korlátozás vár: leáll a tömegközlekedés, bezárnak az iskolák és óvodák, a bevásárlóközpontok, a boltok, kivételt képeznek az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak.

Az intézkedések azonban nem mindenkinek tetszenek. Elsőként a vállalkozók fejezték ki elégedetlenségüket, hiszen az ilyen jellegű korlátozások teljesen a szőnyeg alá söprik az egyébként is rossz helyzetben lévő vállalkozásaikat. Elmondásuk szerint már többszázezres kárt okozott számukra a pandémia.

„Kategorikusan nem szeretnénk bezárni vállalkozásainkat. Azt akarjuk, hogy a vezetőség végre meghalljon minket. Az intézményeinkben mind a dolgozók, mind pedig a látogatók betartják a karanténintézkedéseket. Maszkban és kesztyűben dolgoznak, az asztalok között szintén megvan a kötelező távolság. Az edényeket magas hőfokon mossuk a gépekben” – magyarázta az egyik vállalkozó.

Kiemelték azt is, hogy a helyiségek bérleti díját senki nem vonta vissza, s ilyen helyzetben azt is rendkívül nehéz megoldani, továbbá a munkatársakat is ki kell fizetni.

Az ungvári vállalkozók október 31-én a Népi téren gyűltek össze, s mind a helyi polgármester, mind pedig a megyei adminisztráció vezetője is tárgyalt velük. Érdemes megemlíteni, hogy a két tisztségviselő álláspontja a problémát illetően teljesen eltérő.

A polgármester szerint nem kellene leállítani a tömegközlekedést, biztosítani kellene az oktatási folyamatot az alsó tagozatos osztályokban és óvodákban, a kávézók és éttermek működését pedig korlátozni kellene kijevi idő szerint 20 óráig. Hozzátette, hogy hétfőn rendkívüli ülést tart a városi tanács az ungváriak alkotmányos jogainak biztosítása érdekében.

A megyei adminisztráció a helyzettel kapcsolatban csupán annyit nyilatkozott, hogy az ő döntése megegyezik az állami bizottság által hozott rendelettel, a karanténkorlátozásokon szigorítani kell.

„Az ungvári kórházak tele vannak súlyos állapotban lévő betegekkel, a pácienseket Munkácsra és Szolyvára küldik. Kritikus a helyzet, s reménykedem abban, hogy ezt felfogják az Ungvári Városi Tanácsnál is” – szögezte le.

(VV/Hrisztina Bikljan, Karpatszkij objektív)