Krakkóban szobrot állítottak Teleki Pálnak

2020. november 11., 09:57 , 1032. szám

Szobrot állítottak Krakkó központjában Teleki Pálnak, és ehhez kapcsolódóan köztéri kiállítás is nyílik az egykori magyar miniszterelnök Lengyelországhoz fűződő viszonyáról – közölte múlt szerdán a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) krakkói részlege.

Az életnagyságú szobrot Stefan Dousa neves krakkói szobrász készítette, létesítését az e célból alakult krakkói polgári bizottság kezdeményezte több helyi szervezet hozzájárulásával, a Kis-lengyelországi Vajdasági Hivatal pénzügyi támogatásával.

A vajdasági könyvtár közelében felállított szobor ünnepélyes avatását e hét elejére tervezték, a november 11-i lengyel függetlenség napi megemlékezések részeként – olvasható az IPN holnapján. A járványügyi helyzet miatt azonban a ceremóniát későbbre halasztották.

November 5. és 24. között viszont a vajdasági könyvtár előterében a krakkói IPN szervezésében megtekinthető lesz a Teleki Pál és Lengyelország című köztéri kiállítás, melyet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Csongrád Megyei Levéltár készítettek.

Az IPN közleménye szerint Lengyelország hálás Teleki Pálnak a magyar kormány által 1920-ban, a lengyel–bolsevik háború idején továbbított lőszerszállítmányokért. Második miniszterelnöki hivatali időszaka során, 1939 nyarán pedig Teleki elutasította Hitler felkérését a magyar részvételre a Lengyelország elleni fegyveres agresszióban – írták.

Lengyelország 1939. szeptemberi német és szovjet megtámadása után pedig Telekinek köszönhetően Magyarország lengyel katonai és civil menekülteket fogadott be – olvasható a közleményben.

Felidézik azt is, hogy 2001-ben Telekinek Lengyelországban post mortem az egyik legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Lengyel Köztársasági Érdemrend csillaggal ékesített parancsnoki keresztjét adományozták.

(MTI/Kárpátalja)