Az almaültetvény biológiai növényvédelme IX. – összegzés

A rovarok elleni védekezésről

2020. november 14., 09:43 , 1032. szám

Előző írásainkban részletesen kifejtettük azokat a lehetőségeket és módszereket, melyekkel sikeresen védekezhetünk a kártevők ellen az almaültetvényben. Azt megelőzően öt részben összefoglaltuk a rovarcsapdázással kapcsolatos általános ismereteket. Ez alkalommal röviden összegezzük a leírtakat az átláthatóság kedvéért.

Itt szeretném megjegyezni, hogy az eddig megjelent cikkek az interneten a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Face­book-oldalán vagy a kárpataljalap.net oldalon bármikor elérhetők.

Az első lépések

Az alma biológiai védelmében, mint már említettük, a legfontosabb és legelső lépés az előre gondolkodás. Ezt minden gazdának magának kell elsajátítania tanulással és tapasztalati úton, esetleg szakember segítségét kérve. Ha biológiai növényvédelmi módszereket szeretnénk alkalmazni, akkor teljesen eltérő technológiákat kell használnunk, mint az integrált termesztésben, hanyagolva az ész nélküli permetezést, amelyet környékünkön sok termelő gyakorol.

A következő lépés a megelőzés. Ezt agrotechnikával tudjuk elsősorban elérni, mégpedig úgy, hogy ültetvényünket rendben és tisztán tartjuk. Emellett gyümölcsfáink kondícióját is igyekezzünk egyensúlyban tartani a megfelelő és szükséges mennyiségű tápanyaggal ellátva, továbbá sebkezeljük a sérült részeket, fagykár esetén számoljunk az erős vegetatív növekedéssel, stb.

A harmadik lépés az időzítés. A megfelelő időpontban végzett növényvédelmi kezelés – legyen az bármilyen olcsó vagy költséges – közel azonos hatást ér el, ha éppen jókor végezzük. A megfelelő időzítést előzetes információszerzéssel tudjuk elérni, illetve rovarcsapdázással. A rovarok rajzásának időpontjai nagyjából minden évben ugyanakkor érkeznek el. Tehát ezekből a tapasztalati úton kikövetkeztetett időpontokból tudjuk, mikor kell kihelyezni a rovarcsapdákat (színcsapdákat, varsás csapdákat, feromoncsapdákat, hernyófogó öveket stb.). S mint előző cikkeinkben már kifejtettük, ha egy bizonyos egyedszámot fog a csapda, kezdődhet a permetezés, a ragadozó szervezetek kihelyezése vagy a biokészítmény használata.

A biológiai és vegyszeres védekezés összeférhetőségéről

Természetesen van ilyen, sőt általában így is van: a legtöbb bio­termesztő vállalkozásnál nemcsak természetes hatóanyagokat használnak, hanem az engedélyezett kémiai szereket kombinálják a ragadozó rovarokkal és a természetben fellelhető egyéb vegyületekkel. Ez a hármas megoldás tud elegendő védelmet nyújtani a kiemelkedő minőségű élelmiszer előállításához. Sőt, e hármashoz társulnak a legtöbb kártevő természetes ellenségei (fürkészdarazsak, egyes baktériumok, egyes gombák), melyeket nem írtunk ki a legtöbbet használt kémiai hatóanyagokkal, így e szervezetekkel is jelentős mértékben vissza tudjuk szorítani a kártevők számát.

Fennáll annak a veszélye, hogy éppen rossz időben szaporodik fel egy kártevő vagy tömegesen rajzik, vagy nem eléggé hatékonyak a fent említett módszerek. Mindezeket kiegészíthetjük a rovarcsapdázás két módszerével. Az első módszer a rovarok kifogásán és megölésén alapszik, a másik módszer a kár­tevők szaporodásának megzavarását szolgálja. Mindkét módszer kiválóan alkalmas a kártevők visszaszorítására. A rovarcsapdák változatait és használatukat szintén összefoglaltuk korábbi írásainkban.

Végül itt szeretném ismertetni egy helybéli fiatal, Szanyi Szabolcs nagydobronyi vállalkozó kínálatát, akinél beszerezhető a legtöbb rovarcsapda, melyre szüksége lehet a gyümölcstermesztéssel foglalkozóknak. A vállalkozót legkönnyebben a Facebook-oldalán lehet elérni.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza