Polgármester-választás: Csekély érdeklődés

2020. november 16., 10:25 , 1033. szám

Az első fordulónál is csekélyebb érdeklődés mellett tartották meg a polgármester-választás második fordulóját vasárnap mintegy fél tucat ukrajnai nagyvárosban.

A nem hivatalos végeredmény szerint a polgármester-választások második fordulójában az átlagos részvételi arány 24% volt. A legtöbben (34,29%) Hmelnickij megyében mentek el szavazni, ahol Kamjanec-Podilszkij polgármesterét választották meg. Kijev megyéből, az Ukrajinka városi polgármester-választásról 31,46%-os részvételről számoltak be.

A lucki városvezető megválasztásában a jogosultak 25,96%-a vett részt, Odesszában ennél is kevesebben, a választók 25,14%-a adta le a voksát. Kramatorszkban a választók 23,14%-a ment el szavazni, míg Herszonban 20,89%-os, Szumiban 19,02%-os volt a részvétel.

Összehasonlításképpen: Ukrajnában az országos részvételi arány idén október 25-én, a helyhatósági választások napján 36,88% volt.

Az odesszai polgármester-választás második fordulóját a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) exit pollja szerint Hennagyij Truhanov jelenlegi polgármester nyerte 55,1%-os eredménnyel – jelentette a korrespondent.net. A KMISZ adatai szerint Mikola Szkorik, az OPZZS jelöltje a voksok 42,8%-át szerezte meg. A választók további 2,2%-a mind a két jelöltet kihúzta, vagy másként tette érvénytelenné a szavazólapot. Ugyanakkor a jelentések szerint a szavazatok számlálása meglehetősen lassan halad a fekete-tengeri kikötővárosban, a két jelölt közötti különbség nem jelentős, így lapzártánkkor megjósolhatatlan, hogy ki kerül ki győztesen a megmérettetésből.

A Donyeck megyei Kramatorszkban viszont feltűnően gyorsan végeztek a szavazatszámlálással. Ezek szerint a szavazatok 57,85%-át (18 686 voks) Olekszandr Honcsarenko független jelölt szerezte meg, míg ellenfele, Andrij Pankov leköszönő polgármester 40,47%-os (13 070 szavazat) eredménnyel végzett. A sajtó szerint Honcsarenko az Ellenzéki Platform – Az Életért támogatásával indult a választáson.

Herszonban Ihor Kolihajev került ki győztesen a második fordulóból. Kolihajev, aki független parlamenti képviselő, A Jövőért képviselőcsoport tagja, az Ukrinform tájékoztatása szerint 34 125 szavazattal (63,59%) végzett az élen. Ellenfele, Volodomir Szaldo, aki 2002 és 2012 között volt már a település polgármestere, ezúttal 18 135 voksot kapott.

A Kijev megyei Ukrajinkából választási csalásokat jelentettek. A Opora civil jogvédő szervezet szerint a szavazóurnákban összesen mintegy kéttucatnyi hamisnak tűnő szavazólapot fedeztek fel, amelyeket Olekszandr Turenkóra, az Európai Szolidaritás jelöltjére adtak le. Turenko ellenfele a második fordulóban Okszana Kiriljuk, a Nép Szolgája jelöltje.

Korábban jelentették, hogy Ihor Szapozsko hivatalban lévő polgármester bejutott a második fordulóba Brovariban, ám a városban csalás gyanúja miatt elrendelték a választás megismétlését. Boriszpilben Anatolij Fedorcsuk polgármester halála miatt 2021. január 31-ére új választásokat írtak ki.

A Központi Választási Bizottság tájékoztatása szerint jövőre további két településen kell megismételni a választásokat. Novhorod-Sziverszkijben az október 25-én győztes polgármester halála miatt rendeznek új választásokat 2021. január 21-én. Ulanovkában a község vezetőjét választják újra.

November 22-én, azaz vasárnap további 11 településen – Dnyipro, Lemberg (Lviv), Mikolajiv, Poltava, Rivne, Ungvár, Cserkasszi, Bergyanszk (Zaporizzsja megye), Drohobics (Lemberg megye), Nyikopol (Dnyipropetrovszk megye), Szlovjanszk (Donyeck megye) – rendezik meg a polgármester-választás második fordulóját.

(hk)