Zelenszkij beteg

2020. november 18., 09:47 , 1033. szám

Az elmúlt napokban utolérte az ország vezetőit a koronavírus. Karanténba vonult Dmitro Razumkov házelnök és első helyettese, megfertőződött Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, és megbetegedett maga Volodimir Zelenszkij elnök is. De miközben az ország népe a lestrapált ukrajnai kórházak valamelyikében igyekszik túlélni a világjárványt, az államfő a kormányzat számára fenntartott speciális kórházba vonult vissza gyógyulni.

Persze senki se hihette komolyan, hogy az államfőt a körzeti orvosa fogja ellátni, ha arra kerül a sor. Viszont sokaknak eszébe juthatott, hogy az elnökválasztási kampány során Volodimir Zelenszkij azt ígérte, nem él majd a kormányzat, az elit előjogaival, például szerényebb hivatalt rendez be magának, nem költözik be valamelyik állami luxusnyaralóba. Később aztán kiderült, hogy jól megy a munka Porosenko elnök „régi” hivatalában is, és a vidéki luxusnyaralóban sem veti ki magából az ágy szerény elnökünket, amikor ott éjszakázik.

Idén tavasszal, amikor éppen a koronavírus első hullámával küzdöttünk, Zelenszkij egyik videoüzenetében kijelentette, hogy utasítást adott minden úgynevezett VIP-kórterem felszámolására.

„Az állami és kommunális kórházakban egyetlen politikusnak vagy üzletembernek sem lesznek jobb feltételei, mint egy közönséges ukránnak. Azokban a kórtermekben és kórházakban lesztek, amelyeket 28 év alatt ebben az országban építettetek. Talán akkor meg fogjátok érteni, milyen az, ha nincs lehetőségetek Svájcban vagy Izraelben kezeltetni magatokat. Az egyenlő feltételek mindenkire vonatkoznak. Az állam legfelsőbb tisztségviselői: az elnök, a miniszterelnök és a Legfelső Tanács elnöke számára sem lesz kivétel” – mennydörögte a képernyőről elnökünk, akit a strana.ua idéz.

Aztán november 9-én megtudtuk, hogy az államfő koronavírustesztje is pozitív lett. Már másnap jelentették, hogy a Feofania kórházban kezelik őt. Ezzel szinte egy időben közölték azt is, hogy Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője szintén koronavírusos lett, s ugyancsak befeküdt a Feofaniába.

A hivatalos tájékoztatás szerint az elnöknek van némi láza, de egyéb tünetei nem mutatkoznak, azaz nem egészen világos, miért kellett mindjárt kórházba vonulnia. Annál is inkább, mivel korábban a felesége otthon kezeltette magát, amikor beteg volt – mutatnak rá a téma ismerői.

Julija Mendeltől, az elnök szóvivőjétől tudjuk, hogy Zelenszkij vitaminokat szed, s állandó orvosi megfigyelés alatt áll a kórházban. Mihajlo Podoljak, Jermak tanácsadója azt is elmondta, hogy speciális kommunikációval ellátott izolált kórtermekben helyezték el az elnököt és hivatalvezetőjét, sőt Zelenszkij számára egy tanácstermet is berendeztek a kórházban. A hivatalos tájékoztatás szerint a kórházból jobb körülmények között tudja irányítani az országot az elnök, mint ha otthonában kellene biztosítani számára az ehhez és a kezeléshez szükséges feltételeket. A rossz­májúak hozzáteszik, az államfő bizonyára egy percig sem tud meglenni Jermak tanácsai nélkül, ezért vonultak kórházba egyszerre mindketten.

Az újságírók szerettek volna beszámolni róla, miként gyógyul „kedvenc” elnökünk a kórházban, de a legtöbbjüknek a Feofania területére sem sikerült bejutnia. Amint kitudódott, az elnök biztonságára legalább tucatnyi testőr vigyáz.

Az obozrevatel.com a Feofaniától kapott tájékoztatás alapján közölte, hogy a koronavírusos betegek esetében az egynapi kórtermi ellátás minimális költsége legalább 7 800 hrivnya.

„A protokol szerint ez 7,8 ezer hrivnya” – erősítették meg az egészségügyi intézményben, azt ugyanakkor nem részletezték, hogy mi szerepel az árban. Úgy tudni, hogy a Feofaniában a Covid–19-gyorsteszt 500 hrivnyába kerül, a PCR-tesztet pedig 1 500 hrivnyáért végzik el. A portál szerint az állami kórház egyes szolgáltatásaiért 30 ezer hrivnyánál is többet kell fizetni, vagyis a kezelés napi költsége jelentős mértékben függ attól, hogy mit ír fel a doktor a betegnek.

Ezek után nincs szükség oknyomozó riportra ahhoz, hogy megállapítsuk, hiába ostorozta tavasszal az ország tehetős embereit Zelenszkij, hiába ígérte kiváltságaik eltörlését, azzal, hogy befeküdt a Feofaniába, automatikusan a kiváltságosak közé sorolta magát.

Azt nyilván szükségtelen hangsúlyozni, hogy az átlagos ukrán polgár nemhogy a napi, de a heti vagy havi 7 800 hrivnya kezelési költséget sem képes megfizetni a jövedelméből. Összehasonlításképpen: országunkban szeptember 1-jétől a minimálbér 5000 hrivnyát, a minimális nyugdíj pedig 2000 hrivnyát tesz ki.

Volodimir Zelenszkij azonban láthatóan egyre inkább elszakad a valóságtól. Kórházbeli dolgozószobájában egyebek mellett azzal üti agyon az időt, hogy videoüzeneteket vesz fel népe számára. Az egyik ilyen üzenetben bejelentette, hogy Egészséges Ukrajna jelszóval új programot hirdet.

„Kezdeményeztem az »Egészséges Ukrajna« nemzeti program kidolgozását. Globális elképzelésem meglehetősen egyszerű: az államnak biztosítania kell az embernek, mondjuk úgy, a jó egészség alapvető »készletét«. A készlet nem feltétlenül csak fizikai dolgokat jelent, hanem jó szokás, megelőzés, megfelelő táplálkozás, aktivitás is lehet. Ilyen, amikor az ukránok gyermekkoruktól sportolnak, és egész életükben folytatják ezt. Nem akkor, amikor bérletet vásárolhatnak egy fitneszklubba, hanem amikor lehetőségük van futni, biciklizni, úszni, edzeni. És ez kényelmes, mert közel van az otthonukhoz. És ez divatos, mert mindenki csinálja” – fejtegette Zelenszkij hozzátéve, hogy a kezdeményezésnek egyesítenie kell az országot a háború, karantén és egyebek közepette.

Jó volna tudni, vajon milyen forrásból szándékozik megvalósítani elnökünk ezt az újabb csodás elképzelést? Netán erre is a koronavírus-alapból különítenek el forrást, ahogyan az útépítésekre, vagy a hazafias témájú tévéfilmekre? Mindenesetre ajánljuk Zelenszkij kezdeményezését mindazok figyelmébe, akik mostanában betegen, esetleg oxigén híján fuldokolva hevernek kórházi ágyukon.

(ntk)