Ha Katalin kopog...

Népi megfigyelések

2020. november 25., 09:09 , 1034. szám

Napjainkban egyre fejlettebb az időjárás-előrejelzés. Már-már egy hónappal előre lehet jelezni, milyen idő várható. De nem volt ez mindig így. Őseink alaposan megfigyelték a természet változásait, hiszen jobban ki is voltak szolgáltatva annak. Így alakultak ki azok a jeles napok, melyek előre „jelzik” időjárásunkat, s melyeket máig szívesen felemlegetünk.

Ha már jeles napok, említést érdemel, hogy idén is „megviccelt” bennünket Medárd. Június 8. után olyan esőzések következtek, hogy bizony, pórul járt, aki a nyár elején próbálta szárítani szénáját, de sok helyütt lesni kellett a krumpli töltésének időpontját is. Ami rossz volt a mezőgazdaság számára, annak örültek a gombázók. Már június közepén egyre-másra posztolták a csodálatos gombafogásokat. De ne menjünk ennyire előre. A népi időjóslás mellett szól, hogy idén a fagyosszentek is bombabiztosan hozták a hozzájuk kapcsolódó hiedelmeket. Ha nem is mindenütt, de sok helyen lefagyott a kiültetett palánta. Felmerül a kérdés: vajon a tél kapcsán is megbízható támpontokat ad a népi hiedelem? November végén éppen olyan időszakban vagyunk, amikor a legtöbb népi megfigyelés a karácsony vagy a tél időjárását próbálja prognosztizálni. A november elsejei szép, tiszta idő hideg, havas telet hoz, idén mindenszentek napján – bár nem sok helyen esett –, azért verőfényes napsütésről sem beszélhetünk. Várat tehát magára a havas, fagyos tél. Az „igazi” tél már csak azért is érdekes lenne, mert bármilyen meglepő, tavaly télen alig néhányszor ért el nagyobb mínuszokat a hőmérő higanyszála. -20 Celsius-fok például egyáltalán nem fordult elő múlt télen. A 2019/2020-as tél a harmadik legenyhébb tél volt 1901 óta. A leghidegebb téli időszak 1901 óta 1939/1940-ben volt, míg a legmelegebbet 2006/2007-ben figyelték meg.

„Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál” – tartja a mondás. Nos, idén biztosan nem járt jégen a lúd, tehát elvileg várhatunk fagyos karácsonyt, azonban a karácsonyi időjárás megállapítására vidékünkön is inkább a Katalin-nap megfigyeléseit alkalmazzák. Ismerős a mondás: „Ha Katalin kopog, karácsony locsog.” Egyre inkább körvonalazódik, hogy ha kicsit is (-1–(-2)), de fagyni fog Katalin napján, s így jó eséllyel karácsonykor nem számíthatunk fagyásra. Azonban ha fagyna is az ünnepen, az még nem vigasztalja azokat, akik fehér karácsonyra vágynak. Sajnos, 2010 után a legtöbb karácsony hó nélkül telt, s további rossz hír, hogy a téli átlaghőmérséklet is melegedő tendenciát  mutat.

S ha már tél, ne menjünk el szó nélkül Luca napja mellett sem (december 13.). Számos népi hiedelem mellett az időjárásra vonatkozó megfigyelések is kötődnek ehhez a naphoz. Luca napja és a karácsony közötti 12 nap időjárásából következtettek régen az elkövetkező 12 hónap időjárására.

Ragadjunk hát papírt, tollat, legyünk figyelmesek, hátha bejönnek a megfigyelések!

jt