Tovább nőtt az államadósság

2020. november 25., 19:17

Az idei esztendő első kilenc hónapjában Ukrajna államadóssága 347 milliárd hrivnyával (17%) 2,3 billióra nőtt – jelentette a korrespondent.net Valerij Packanra, a Számvevőszék elnökére hivatkozva.

„Alapvetően a hrivnya leértékelődése miatt. Az állami költségvetés bevételeiből minden nyolcadik hrivnya adósságszolgálatra lett fordítva” – írta Packan a Facebook közösségi oldalon.

Közölte azt is, hogy január és szeptember között a költségvetés bevételei az éves terv 75,6%-át tették ki. A Számvevőszék szakértőinek becslése szerint ilyen feltételek mellett túl is teljesíthetik 2020-ban a bevételi tervet.

„Ugyanakkor, ami a kiadásokat illeti, nem ennyire optimista a helyzet. Így január–szeptemberben az általános alap kiadásai 93 milliárd hrivnyával, vagyis 11%-kal maradtak el a beszámolási időszakra tervezettől. Csak egy példa – a Covid–19-alap pénzeszközeinek elosztására vonatkozó döntések előkészítésekor elkövetett tévedések, egyes költségvetési programok kísérő okmányainak elhúzódó jóváhagyása, a be nem fejezett közbeszerzési eljárások eredményeként a 25 költségvetési program közül 20-ban 24,8 milliárd hrivnya felhasználatlan maradt” – jelezte Packan.

(korrespondent.net/Kárpátalja)