A KMKSZ alkotja a Beregszászi Járási Tanács legnagyobb frakcióját

2020. november 29., 17:48 , 1034. szám

A nemrég megalakult új Beregszászi járás 209 200 lakost számlál. Ebből a számból a magyar nemzetiségűek aránya 43%. Éppen ezért nevezhető történelmi sikernek az október 25-i választás, hiszen a legtöbb szavazatot a járásban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerezte meg, és ezáltal a legtöbb mandátumhoz juttatta képviselőit a megalakuló járási tanácsban. A választás eredményeiről, illetve a további tervekről Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét kérdeztük.

– Hogyan értékeli az októberi választást?

– A KMKSZ a Beregszászi járás területén kiemelkedően jó eredményt ért el. Az összevont járásban összesen 18 926 szavazatot kaptunk. Az itt induló 9 politikai pártból 6 delegálhat képviselőket az újonnan megalakuló Beregszászi Járási Tanácsba. Örömmel jelentem, hogy a 42 fős járási képviselő-testületben a legtöbb mandátumot, 15-öt mi szereztük. Mögöttünk a Ridne Zakarpattya is csak 10 képviselővel lesz majd jelen. Ez a megfontolt, illetve jól kidolgozott stratégiánknak köszönhető, amely által igyekeztünk minden egyes emberhez eljutni. Úgy gondolom, hogy a kárpátaljai magyarság érezte azt a hatalmas támogatást, azt az emberközeliséget, tettrekészséget, amelyet a KMKSZ jelöltjeitől kapott meg, és ezért érhettünk el ilyen jó eredményt. Szeretném kiemelni az olyan községeket, mint Beregdéda, Nagybégány, Bene, Gut, illetve más településeket is, ahol 75–80%, sőt akár magasabb is volt a KMKSZ támogatottsága.

Sikerült megegyeznünk a többi frakcióval abban, hogy a Beregszászi Járási Tanács elnökét a KMKSZ delegálhatja majd. Ezenkívül több fontos kérdésben is sikerült jó eredményt elérnünk az egyeztetések során, pl. a különböző bizottságok létrehozásáról, illetve azok vezetőinek személyéről is értekeztünk. A legtöbb frakcióvezető elfogadta a KMKSZ javaslatát. Ez érthető is, hiszen a KMKSZ több mit 35%-kal van jelen a tanácsban.

Nagyon örülök a tapasztalt képviselői múlttal rendelkező képviselőinknek, szeretném megemlíteni Fodor Gyulát, Rezes Károlyt, Géczi Tihamért, akik az elmúlt időszakban jelentős szerepet játszottak a különféle tanácsokban, és különböző képviselői bizottságokban. Viszont új nevek is szerepelnek a jelenlegi frakciónkban, úgy mint: Lokita István, Gát polgármestere, Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnöke, Varga Gabriella, a Benei Óvoda vezetőnője, Tóth Angéla, a guti iskola igazgatója. Összeállt a csapat, tapasztalt,  fiatal, tettrekész képviselőkről van szó. Remélem, hogy a Beregszászi Járási Tanács december elején sorra kerülő alakuló közgyűlésén fontos pozíciókat tudunk betölteni.

– Az új „nagy” Beregszászi járás részét képezi a volt Ilosvai járás néhány települése, illetve a Nagyszőlősi járás is. Lesz-e egyetértés a különböző kérdésekben a képviselők között?

– Mindig két félen múlik a megegyezés, a kapcsolatok milyensége. Mi semmi olyat nem szeretnénk tenni, amivel esetleg megbánthatnánk a más járásbeli képviselőket, viszont remélem, hogy ez kölcsönös lesz, és közösen, jól kimunkálva tudunk majd egyetértésben dolgozni. Mindenhol van ellenzék, de ehhez hozzá kell szokni, ezért a fő célunk az, hogy többséget sikerüljön létrehozni, és ennek keretén belül politizálni.

– Vannak-e már konkrét tervek, hogy a járási tanács az elkövetkezendő időszakban milyen irányba szeretne előrehaladni, milyen fejlesztéseket szándékozik megvalósítani?

– A járási tanács dolgairól és tevékenységéről végleges kormányzati, illetve parlamenti döntés meg nem született. Megvárjuk, hogy a jelenlegi és jövőbeni elfogadott ukrán törvények milyen hatáskört és mozgásteret engednek majd számunkra, és annak fényében fogunk tervezni. Viszont elmondhatom, hogy a különböző intézmények: kórházak, oktatási, illetve más fontos intézmények megsegítése és fejlesztése ott vannak a Beregszászi Járási Tanács mérlegén. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk az infrastruktúra fejlesztésére, illetve a földkérdésre, amelyen belül aktívan támogatjuk, hogy ezek a földterületek mihamarabb átkerüljenek a kistérségek hatáskörébe.

D. P.