Egész napos házkutatás a beregszászi főiskolán – mi történt és miért?

2020. november 30., 19:01 , 1035. szám

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnök asszonya, Csernicskó István rektor úr és a jogi tanácsadó csoport tájékoztatta hetilapunkat a november 30-án történtekről.

Fél kilenc környékén érkeztek meg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei a főiskolához. A tizenöt főből álló akciócsoportot fegyveres katonák és civil ruhás nyomozók képezték. A teljes zárlat elrendelése után aziránt érdeklődtek, hogy hol találják meg a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítványt (KMF JA). Természetesen addig nem tudtak segíteni a kérdezősködő fiatalembereknek, amíg a jogászokból és a jogi tanácsadókból álló csapat (Farkas-Kordonec Gabriella, Kozák Andrea, Vajdics Jaroszlav) meg nem érkezett.

A helyszínre érkezve a jogászoknak átadták a házkutatásról szóló végzést, melyet – furcsa módon – nem a kárpátaljai, hanem a zaporizzsjai, azon belül is a Zsovtnevi Kerületi Bíróság állított ki még november 23-án. Ezt a parancsot elviekben a kárpátaljai bíróságnak kellett volna elrendelnie, mivel mind a KMF JA, mind az alapítvány elnöke (Brenzovics László) és az igazgatója (Vass Ilona) kárpátaljai, ám érdekes módon nem úgy történt.
A jogi csapat az akció során mindvégig jelen volt. Elmondásuk szerint a SZBU emberei átnézték az alapítványhoz tartozó dokumentumokat és számítógépeket. Az alapos vizsgálatot követően néhány okmányt és merevlemezt is elvittek, melyeken az alapítvány adatai voltak tárolva.

Mivel a biztonsági szolgálatosok konkrét okmányokat nem kerestek, és senki ellen nem indítottak eljárást, ezért a tanácsadók sejtése szerint ez az akció valószínűleg politikai hátterű támadás, amely magára az alapítványra és annak tisztviselőire irányul.  

skh