Miként százalékolhatnak le betegeket?

Megkönnyíthetik a rászorulók orvosi ellátását

2020. december 1., 16:56 , 1034. szám

Vannak olyan fizikai vagy pszichikai rendellenességek, betegségek, illetve olyan betegségek miatt bekövetkezett helyrehozhatatlan egészségkárosodások, melyek indokolttá tehetik megannyi embertársunk leszázalékolását, hogy így – mivel nem tudnak teljes életet élni – szociális támogatást kaphassanak, s könnyebbé váljon önmaguk fenntartása vagy a hozzátartozóik általi eltartásuk. De miként is zajlik le a leszázalékolás folyamata, az I., II., valamint a III. fokozatú leszázalékoltság megállapítása, és milyen szociális kedvezményekben részesülhetnek az érintettek?

– Az ukrajnai rokkantak szociális védelmének alapjairól szóló törvény szerint azokat a személyeket lehet leszázalékolni, akiknél olyan fokú rend­ellenességek mutathatók ki a szervezetük működésében, vagy olyan betegségekkel küszködnek különböző sérülések következtében, vagy olyan születési hibákkal rendelkeznek, melyek korlátozzák élettevékenységüket, és szükségessé teszik a szociális támogatásukat, a szociális védelmüket – magyarázza dr. Marianna Nejmet, a Beregszászi Linner Bertalan Központi Járási Kórház orvosi konzultá­ciós bizottságának az elnöke.

– Miként döntik el egy betegről, hogy leszázalékolható?

– Ebben a kérdésben az orvosi szociális vizsgálóbizottságok hoznak döntést. Például Beregszász és a Beregszászi járás, illetve a most már megszüntetett Nagyszőlősi járás rászorulóit a Nagyszőlősi Kórházban működő orvosi szociális vizsgálóbizottság minősítheti leszázalékoltaknak pszichoneurológiai, kardiológiai vagy tüdőgyógyászati kezelést igénylő betegségek esetén. Problémás esetekben pedig a megyei orvosi szociális vizsgálóbizottság hoz döntést.

– Milyen betegeket minősíthetnek I., II., illetve III. fokozatú leszázalékolt személyeknek?

– A leszázalékolt betegeket különböző kritériumok alapján sorolják különböző fokozatokba. I. fokozatú leszázalékoltaknak tekintendők azok a betegek, akiknek súlyosan korlátozottak az önellátási képességeik, súlyos mértékben mozgássérültek, súlyosan korlátozottak a tanulás, illetve a munkavégzés terén, vagy akik nagyon nehezen képesek kontrollálni a viselkedésüket. A II. fokozatú leszázalékolt személyek közepes mértékben korlátozottak az önellátás terén, közepesen mozgáskorlátozottak, közepesen súlyosan korlátozottak a tanulási és a munkavégzési képességeik, valamint azok a személyek tartoznak ebbe a kategóriába, akik közepes mértékben képtelenek kontrollálni a magatartásukat. III. fokozatú leszázalékoltaknak pedig azok a személyek minősülnek, akiknél mérsékelten súlyos sérüléseket mutatnak ki a szervezetük működésében, vagy mérsékelten súlyos születési rendellenességeik vannak, mindezek pedig enyhébb mértékben korlátozzák az élettevékenységüket. Ezek a személyek mérsékelten korlátozottak az önellátás terén, alacsony mértékben mozgássérültek, enyhe mértékben korlátozottak a tanulásban, illetve a munkavégzés terén, kisebb orientációs zavaraik vannak, kisebb mértékben korlátozottak a beszédképességeik, vagy enyhe mértékben képtelenek kontrollálni a viselkedésüket.

– A leszázalékolt személyek miként folyamodhatnak egészségügyi támogatásért, és miként válhat számukra könnyebbé a gyógyszereik beszerzése?

– A betegek – egészségügyi támogatásuk végett – a családorvosukhoz fordulhatnak, szükség esetén pedig szakorvosokkal is konzultálhatnak a családorvosuk vezetése mellett. A gyógyszereik könnyített beszerzése végett pedig a családorvosukhoz kell fordulniuk.

Lajos Mihály