Koronavírus: A totális zárlatra várva

2020. december 2., 13:06 , 1035. szám

Ukrajnában második hete az a legnépszerűbb beszédtéma, vajon mikor vezetik be az országban a szigorú karantént, a „zárlatot”, a lockdownt.

Miután az új betegek napi száma múlt héten meghaladta a 16 ezret, csak kevesen kételkednek benne, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik a teljes zárlat bevezetése. David Arahamija, a kormányzó Nép Szolgája párt frakcióvezetője egy minapi interjújában 90 százalékosra becsülte a szigorú karantén valószínűségét.

A vélemények leginkább a tekintetben oszlanak meg, vajon mikortól következhet be az elkerülhetetlen rossz. Anélkül, hogy halálra untatnánk olvasóinkat az alaptalan fecsegéssel, elmondhatjuk, hogy a legtöbben a „magyar” karácsony és a szilveszter közötti időszakra teszik a zárlat kezdetét, s abban is meglehetősen széles körű egyetértés mutatkozik, hogy legalább január közepéig eltart majd a „szobafogság”. A bennfentesek azzal igyekeznek leszerelni a mindig kíváncsi sajtót, hogy a totális zárlat bevezetése valójában attól függ, milyen tempóban növekszik a napi betegszám, illetve milyen ütemben telnek meg a kórházak. Ezek szerint, ha a dolgok számunkra kedvezőtlenül alakulnak, akár már december közepén leállhat az ország.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter mindenesetre azt ígérte, hogy egy héttel vagy 10 nappal előre figyelmeztetik az állampolgárokat a szigorú karanténintézkedések esetleges bevezetéséről. Nem kizárt, hogy a kormány még e hét végéig eldönti, mitévő legyen.

Az máris nyilvánvalónak tűnik, hogy a téli vakációnak búcsút mondhat az ország. A fentebb már idézett Arahamija például kijelentette, hogy a kormány „intelligens zárlatot” készít elő, vagyis nem olyan szigorút, mint amilyen tavasszal volt, hanem a regionális adottságokhoz igazítottat. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy az újévi ünnepek idejére leáll a tömegközlekedés. Elismerte, hogy egy ilyen intézkedés tönkretenné az ünnepeket, viszont – igyekezett megtalálni a dolog jó oldalát – nem jelentene akkora csapást a gazdaságra, mint egy év közbeni teljes leállás.

Hogy valójában milyen lesz majd a zárlat, arról eddig nemigen hallhattunk konkrétumokat, nagy vonalakban azonban amúgy is tudni lehet, hogy mire számíthatunk.

Így például valószínű, hogy – a korlátozások mellett – igyekeznek majd a lockdown idején is működésben tartani a gazdaságot. Az is biztosra vehető ugyanakkor, hogy mindent elkövetnek majd a karácsonyi istentiszteletek, a szilveszteri bulik megakadályozására, beleértve a megszokott mulatozást a síközpontokban és üdülőhelyeken.

A szakértők szerint a teljes zárlat azokra a vállalkozókra mérné a legnagyobb csapást, akik bevételének egy jelentős része a téli ünnepek idején képződik, vagyis a turizmusban, a szolgáltatóiparban dolgozókra. Az éttermek, kávézók stb. legalább a bevételük felétől elesnek. A vendéglátásban dolgozóknak nem marad más választása, mint a házhoz szállítás és a „vidd magaddal” típusú kiszolgálás, ez azonban távolról sem fog mindenkit megmenteni a csődtől, s még kevésbé a veszteségektől – mutat rá összeállításában a strana.ua.

A vállalkozók egy jelentős része amiatt is háborog, hogy a karantént decemberben, az újévi időszakra vezetik be, amely az egyik legjövedelmezőbb a vendéglátásban dolgozók számára. Január kiesését nem sajnálnák annyira, mondják, mivel az év első hónapja egyébként is a legkevésbé jövedelmező számukra. A legelkeseredettebbek nem kertelnek: alkalmazottaik legalább 90%-át kénytelenek lesznek elbocsátani.

Ami az elnök és a kormány gazdaságmentő terveit illeti, a legtöbben csak legyintenek: kevés és nem is az, amire valójában szükség lenne. Még a szigorú karantén esetére a munkavállalóknak és vállalkozóknak megígért fejenként 8 ezer hrivnyás egyszeri segély sem váltott ki különösebb lelkesedést. A vállalkozók inkább dolgoznának. Az egyik fővárosi étterem tulajdonosa a 112 Ukrajina összeállításában kijelentette, a pincéreinek egyetlen december végi hétvégén több jönne össze a borravalókból, mint az elnök által ígért segély.

Nagy a valószínűsége, hogy a szigorú karantén idejére bezárnak az iskolák és az óvodák, vagyis otthon maradnak a gyerekek, akikről így a szülők lesznek kénytelenek gondoskodni. Sok szülő számára – a jövedelemkiesésen túl – ez a karantén talán legszörnyűbb velejárója. Amellett, hogy nincs kire hagyni a gyerekeket, amikor dolgozni kell menni, a tavaszi zárlat azt is bebizonyította, hogy az anyák és apák jelentős része nem tud mihez kezdeni a napi 24 órára a nyakába szakadt csemetéivel. Arról nem is szólva, hogy a távoktatásra kényszerített gyerekek – tanárok hiányában – gyakran igényelnék a szülők segítségét a tanulásban, amit azok sok esetben nem tudnak megadni. (A járvány idején is működő iskolák megbetegedési statisztikáiról lásd keretes írásunkat!)

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter elárulta, hogy a zárlat idejére sem szándékoznak teljesen leállítani a tömegközlekedést, amelyet a lakosság bizonyos kategóriái vehetnének igénybe. Szerinte erre a létfontosságú infrastruktúra működtetése végett lesz szükség. Hozzátette: maszkviselés és a szükséges távolság betartása esetén rendkívül kicsi a fertőzésveszély a félig üres metrón vagy autóbuszon.

(zzz)

Iskola koronavírus idején

Érdekes adalékkal szolgált az iskolákban uralkodó állapotokról megrajzolandó képhez minap az Ukrinform. A hírügynökség beszámolója szerint Szerhij Szuhomlin, Zsitomir polgármestere a városi tanács végrehajtó bizottságának ülésén elmondta, hogy a település iskolai alkalmazottainak több mint 40%-a beteg, vagy már átesett a koronavíruson.

„A múlt héten IFA-tesztet (antigéntesztet – a szerk.) végeztünk az összes iskolai dolgozón. Az átlagos adat (az antitestek kimutatásának aránya – a szerk.) az iskolákban 26%, a megbetegedetteket is figyelembe véve pedig az emberek 40,1%-át kapjuk, ami a jelenleg is betegeket vagy a Covid–19-en átesetteket illeti. Négyezer teszt volt, és ez már egy komolyabb mennyiség” – mondta el a polgármester.

Szuhomlin jelezte, hogy a tesztelés eredményei alapján a hivatalos statisztika nem felel meg a valóságnak. A fertőzöttek többsége ugyanakkor a betegség tünetmentes vagy enyhe formáján esett át, a súlyos esetek aránya nem jelentős.

Azt kérdezik, miből telt ennyi tesztre a városnak? Adományként kapták mind a négyezret az iskolai dolgozók gyorstesztelésének elvégzéséhez. A városvezetők reakciója ugyanakkor furcsa lehet a kívülálló számára: a vizsgálat eredményei alapján engedélyezték, hogy a korábban távoktatásra küldött 5–11. osztályosok visszatérjenek a tantermi oktatáshoz…

Talán éppen a zsitomiri híreken felbuzdulva hétfőn Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos előállt a kormányzat iskolai Covid-adataival. Tájékoztatásából kiderült, hogy jelen pillanatban 5 195 tanuló Covid-beteg az országban, szeptember 1-je óta pedig közel 12 ezren betegedtek meg. Emellett pillanatnyilag 9 600 tanár beteg, míg szeptember 1. óta 24 496-an betegedtek meg. A koronavírusos betegekkel való érintkezés miatt országosan 121 ezer diák és 7 800 tanár van önkéntes karanténban, összesen 4 741 osztály.

Sajnos a statisztikában nem szerepel, vajon hány pedagógus és tanuló vált a Covid–19 áldozatává a vizsgált időszakban.

(hk)