A választásokat követően folytatja munkáját a Homoki Kistérségi Tanács

2020. december 2., 18:53 , 1036. szám

Az október 25-i önkormányzati választásokat követően december 1-jén tartotta meg alakuló ülését a Homoki Kistérségi Tanács, amely kilenc települést – Botfalva, Homok, Ketergény, Kincses, Koncháza, Minaj, Őrdarma, Sislóc, Ungtarnóc – egyesít. A választások eredménye alapján a 26 fős tanácsba 8 párt képviselői jutottak be: a Batykivscsina 6 mandátumot, a Ridne Zakarpattya 4-et, a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt, a Szamopomics Egyesülés, A Jövőért és a Nép Szolgája pártok 3-3, míg az Európai Szolidaritás és az Ellenzéki Platform – Az Életért pártoknak 2-2 mandátumot sikerült szerezniük.

A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt színeiben Medve Andrea, Bujdosó Erzsébet és Kopács Viktor fogják képviselni a magyarság érdekeit a tanácsban. Medve Andrea, a „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt homoki kistérségi listavezetője, aki régóta szívügyének tartja a kárpátaljai magyarság érdekeinek védelmét, ezért KMKSZ-aktivistaként tevékeny szerepet vállalt ezen a területen, az újságírónknak elmondta: a polgármesteri széket a továbbiakban is Tetyana Vacsilja foglalja el, akivel remélhetőleg kooperatív munka fog zajlani a jövőben – fogalmazott.

„Kistérségünkben a magyarok aránya pontosan azokban a falvakban nagyobb, amelyekből bekerültek képviselőink: Sislóc, Ungtarnóc és Botfalva, ezáltal a szavazatok többségét ezekről a településekről kaptuk. A tavaly decemberben megtartott önkormányzati választások alkalmával csak ketten kerültünk be a tanácsba a magyar párttól, most viszont hárman – tehát elmondhatjuk, hogy a helyzet e tekintetben javult” – húzta alá a képviselő, akinek elmondása szerint a Homoki kistérség egy gazdag településtársulásnak számít a vidéken.

A tervekről és célokról szót ejtve Medve Andrea kiemelte, hogy az elmúlt hónapokban elkészültek a tervek az Ungtarnócot és Koncházát összekötő útszakasz felújításáról, ugyanis az ottani rész – mondhatni – járhatatlan, pedig Botfalva, Sislóc és Ungtarnóc lakói azon az úton juthatnak el a kistérség központjába, s a mentőautók is azon az útszakaszon közlekednek. Ugyancsak szükséges a sislóci iskolához vezető Dobó István út, illetve más szakaszok felújítása a környező településeken is. Sok fejlesztésre lenne még szükség, például a megfelelő ivóvízellátás sincs megoldva a vidéken, így a frakcióvezető az ivóvízhálózat mihamarabbi kiépítését is sürgetni kívánja.

A tanácsülésen megválasztották Ungtarnóc, Ketergény és Őrdarma elöljáróit, valamint a két polgármester-helyettest, valamint döntöttek a titkár személyéről is. A „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt képviselői a bizottságok munkájában is részt vesznek: Kopács Viktor a költségvetési bizottságban, Medve Andrea és Bujdosó Erzsébet az emberi jogokért, a törvényességért, a képviselők tevékenységéért felelős, valamint az etikai ügyekben illetékes bizottságban.

CsA