Saját felelősségre folytatja a nemzeti régiókért elindított aláírásgyűjtést az SZNT

2020. december 6., 11:22 , 1035. szám

Bár nem kaptak még egyértelmű választ a határidő meghosszabbításáról, a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés illetékesei saját felelősségre folytatják az aláírásgyűjtést.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke múlt csütörtöki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta: A járványellenes intézkedések továbbra is ellehetetlenítik az aláírásgyűjtést, ezért újabb halasztást kértek az Európai Bizottságtól, erre azonban még nem kaptak egyértelmű és világos választ. November 7-én járt le a nemzeti régiók védelmében indított európai aláírásgyűjtés újabb, hat hónappal meghosszabbított határideje. Eddig ugyan több mint egymillió aláírás gyűlt össze, és az eddigi három mellett további két tagállamban, Litvániában és Horvátországban sikerült elérni a küszöbértéket, de még mindig nincs meg a szükséges hét tagállam ahhoz, hogy a nemzeti régiók ügye az európai döntéshozó szervek asztalára kerüljön.

Izsák közölte, Vera Jourova, az EB alelnöke arról tájékoztatta őket, hogy saját felelősségre folytathatják a gyűjtést, de nem biztos, hogy a november 7-e után gyűjtött aláírásokat elismerik. Az SZNT elnöke elmondta: Valamennyi polgári kezdeményezés, amelynek az aláírásgyűjtési határidejét a koronavírus-járvány miatt meghosszabbították, a hosszabbított határidő lejárta után is folyamatban lévőként szerepel az EB honlapján. Arra a kérdésre, hogy a májusi határidő lejártakor miért állították le, a novemberi meghosszabbított határidő lejárta után pedig miért folytatják az aláírásgyűjtést, Izsák Balázs kijelentette: „Most van egy jogalap a határidő kitolására, ami akkor még nem volt meg.”

Az SZNT elnöke kegyelmi időnek nevezte a hosszabbítást abból a szempontból, hogy a szervezet másodlagos célnak tekintette egy kapcsolatrendszer kiépítését az aláírásgyűjtés során. „Olyan embereket ismertünk meg, akikkel tudunk tárgyalni arról, mit jelent, hogy Európa történelmi régiói összefogjanak, és az érdekeiket együtt jelenítsék meg az EU-ban” – közölte Izsák.

Ismertetése szerint a svédországi támogatók száma elérte a kötelező küszöb 75 százalékát, Spanyolországban is 62 százalékon van, ezért bízik benne, hogy sikeresen lezárul a folyamat, és kezdeményezhetnek egy uniós jogszabályt, amelynek nyomán létrejön a nemzeti régiók szövetsége.

(kronikaonline.ro/Kárpátalja)