A KMKSZ tiltakozásként és szolidaritásként kivonult a megyei tanács alakuló üléséről

2020. december 7., 14:37 , 1036. szám

December 7-én hétfőn délelőtt került sor Ungváron a VIII. összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács első plenáris ülésére.

Amint arról korábban lapunkból is értesülhettek, az október 25-i helyhatósági választáson nyolc párt érte el a Kárpátaljai Megyei Tanácsba való bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzé tett hivatalos végeredmény szerint a következő pártok kerültek be a VIII. összehívású megyei tanácsba: Ridne Zakarpattya (Szülőföldünk Kárpátalja) –17,78%, 12 képviselői mandátum; Szluha Narodu (Nép Szolgája) – 17,47%, 11; Batykivscsina (Haza) – 12,61%, 8; „KMKSZ” – Ukrajnai Magyar Párt – 11,60%, 8 mandátum; Komanda Andrija Balohi (Andrij Baloga Csapata) – 10,07%, 7; Jevropejszka Szolidarnyiszty (Európai Szolidaritás) – 9,03%, 6; Za Majbutnye (A Jövőért) – 8,98%, 6; Opozicijnij Blok – Za Zsittya (Ellenzéki Platform – Az Életért) – 8,02%, 6.

Az ilyenkor szokásos hivatalos részt követően – állami himnusz, eskütétel, az ideiglenes elnökség, illetve számláló bizottság megalakítása stb. – az újonnan megválasztott képviselők áttértek a tanácselnök személyének jelölésére, valamint megválasztására.

Azonban ezt megelőzően Barta József bejelentette: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakciója az utóbbi időben történtek miatt tiltakozásként és az elnök, Brenzovics László iránti szolidaritásként nem vesz részt a VIII. összehívású megyei tanács vezetőségének megválasztásában. A „KMKSZ” – UMP színeiben bejutott és jelenlévő 7 képviselő – Barta József, Gulácsy Géza, Orosz Ildikó, Balogh Lívia, Péter Csaba, Biró Erzsébet és Petei Judit – felállt és kivonult a tanácsteremből.

Az előtérben Barta József, a KMKSZ alelnöke, a korábbi összehívású megyei tanács első elnökhelyettese elmondta:

– Ezzel a kivonulással azt akartuk kifejezni, hogy elítéljük mindazt, ami az elmúlt napokban, de mondhatnám, hogy az elmúlt időkben a kárpátaljai magyarság és a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek ellen, elsősorban a KMKSZ mint politikai párt és mint társadalompolitikai szervezet, valamint az általa létrehozott és működtetett alapítványok ellen zajlott és zajlik. Hiszen ez lehetetlenné teszi mindezeknek a működését, destabilizálja a helyzetet Kárpátalján, és nem vezet az Ukrajna és Magyarország közötti, az utóbbi években megromlott viszony javulásához, a korábbi baráti állapothoz való visszajutáshoz. Illetve, hogy kifejezzük szolidaritásunkat elnökünkkel és a támogatásunkat abban, hogy ellene irányult, rá lett kihegyezve ez az egész akciósorozat, amely az elmúlt napokban lejátszódott – jegyezte meg Barta József, és kifejtette:

– Kivonultunk, mivel nem támogatjuk egyik jelöltet sem az elnöki pozícióra, nem veszünk részt a megyei tanács vezetőségének megválasztásában, de ez a kivonulás csak a mai plenáris ülésre érvényes. Ami azt jelenti, hogy ha a mai ülés befejeződik, akkor a következő munkájában természetesen hajlandóak vagyunk részt venni. Ha nem fejeződik be, akkor a második plenáris ülésre is hajlandóak vagyunk elmenni, és részt venni annak munkájában. Hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy a megyei tanács az élet javításához, a kárpátaljai problémák megoldásához szükséges határozatokat elfogadja, s amennyiben mi azokat jónak találjuk, természetesen támogatni fogjuk. Minket azért szavaztak be ide, hogy aktívan részt vegyünk a megyei tanács munkájában. A többség ma sejthetően megalakul, kikristályosodik. Valószínűleg ellenzékbe kényszerülünk, de ellenzékből is konstruktívan fogunk a hatalommal együttműködni, ha az Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság érdekeit szolgálja. Javaslatainkkal, szavazatainkkal támogatni fogjuk mindazokat a határozatokat, amelyek előreviszik Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság ügyét.

– Remélhetőleg azok a problémák, amelyek megoldásra várnak, az elkövetkező időben megoldódnak. Mi erre szeretnénk felszólítani azokat, akiknek ebben az ügyben tennivalójuk van. Mi ugyanis elviseljük az ellenünk irányuló atrocitásokat, de folyamatosan felszólítjuk a hatalmat, hogy ezt fejezze be, szüntesse meg az eljárást a KMKSZ által létrehozott gazdasági és más alapítványok ellen, illetve a kárpátaljai magyarság üldözését, mert mi úgy érezzük, hogy ez most folyamatban van – zárta gondolatait Barta József.

Rövid szünet után a KMKSZ-frakció nélkül folytatódott az első plenáris ülés. A képviselők megválasztották a VIII. összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács elnökét. A képviselők a Nép Szolgája frakció jelöltje, Olekszij Petrov és Viktor Ruszin, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt tagja közül választhattak, aki kijelentette, hogy önjelöltként, a pártja beleegyezése nélkül indul. A jelöltek rövid agitációs beszédét követően kezdetét vette a titkos szavazás, amely körülbelül egy órán át tartott. A karanténszabályok miatt a képviselők ábécé sorrendben, egyesével járultak az urnához. Majd a szavazatszámláló bizottság tagjai összegezték a leadott voksokat és közölték az eredményt: Olekszij Petrov korábbi kormányzó 37 szavazatot szerzett, az egykori megyei rendőrfőnök, Viktor Ruszin pedig 17 voksot.

A plenáris ülésen titkos szavazással megválasztották a helyetteseket is. A megyei tanács elnökének első helyettese 41 szavazattal Andrij Seketa lett, aki a Batykivscsina színeiben jutott be a testületbe. Denisz Man, az Európai Szolidaritás képviselője 36 vokssal megszerezte az elnökhelyettesi tisztséget.

Rehó Viktória