Felolvasószínházi bemutató Beregszászban

2020. december 8., 19:19 , 1036. szám

Felolvasószínházi előadást mutattak be zárt körben a beregszászi színház épületében lévő Fedák Sári Kulturális Központ pódiumszínpadán december 7-én. A holland kortárs szerző, Guus Kuijer Minden dolgok könyve című műve alapján a szövegkönyvet Kiss Márton írta, melyet Gyevi-Bíró Eszter dolgozott át, illetve rendezte meg a darabot beregszászi színészek: Szilvási Szilárd, Ferenci Attila, Vass Magdolna, Fornosi D. Júlia és Gál Natália szereplésével. A különleges látvány- és zenei világú előadásnak köszönhetően izgalmas színészi játékban lehet részünk, hiszen a szereplők egyszerre több karaktert is megszemélyesítenek, mindezt a felolvasószínház viszonylag mérsékelt, egyedi lehetőségei között. A beregszászi színészek kitűnően használták a rendelkezésükre álló eszköztárat: a beszéd, a mimika és a gesztusrendszer, sőt, olykor akár a mozgás elemeit, a rendezés pedig mindezt kiegészítette az átgondolt, egységes jelzéskellékekkel és díszletelemekkel, felidézve az 1950-es évek elejének Hollandiáját, Amszterdamot, ahol az álmodozó, tiszta lelkű kilencéves Thomas Klopper él szüleivel és nővérével. Ha a kisfiúnak felteszik a kérdést, mi szeretne lenni, egyszerűen annyit válaszol: boldog. A kisfiú a maga gyermeki lelkületével ugyanis pontosan érzi, mi a legfontosabb az életben, jóllehet, családjában koránt sincs minden rendben. Bigottan vallásos, látszathívő apja megkeseríti a család életét, s tűzzel-vassal próbálja fiát a saját szigorú, kíméletlen szabályai szerint a „józan életre” nevelni. Thomas jólelkű, szelíd anyja tehetetlen férje agressziójával szemben; Thomas nővére, a 16 éves Margot pedig a kamaszlányok életét éli, és leginkább saját vágyaival foglalkozik. A kisfiú bensőséges, baráti viszonyban van Jézussal, aki azt tanácsolja neki, ha boldog akar lenni, először is tanuljon meg nem félni…

Műfaját tekintve úttörő vállalkozás Beregszászban ez a mostani előadás, hiszen felolvasószínházi darabot még nem igazán láthatott a helyi közönség. Mindent megteszünk a jövőben azért – amint a korlátozások enyhülése ezt lehetővé teszi –, hogy minél több emberhez, fiatalhoz juthasson el ez a kiváló előadás, amely a teátrum színházi nevelési programjának részét képezi – árulta el lapunknak az eseményt szervező beregszászi színházi jótékonysági alapítvány igazgatója, Sin Edina, a Fedák-központ programfelelőse.

A rendezőnő, Gyevi-Bíró Eszter a karanténhelyzet miatt nem lehetett jelen személyesen a bemutatón, de az esemény után online gratulált a színészeknek a premierhez. Elmondta, az útkeresés, a hit kérdéseit feszegeti ez a darab, amely neki is nagyon közel áll a szívéhez, épp ezért választotta Kuijer művét mostani munkája tárgyául.

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulhat meg.

eSe