Díjazták a Család és az 1100 éve Kárpátalján rajzpályázat nyerteseit

2020. december 9., 08:13 , 1036. szám

A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa által meghirdetett rajzpályázat nyerteseinek díjazására december 7-én és 8-án került sor. A gyermekek a Család és az 1100 éve Kárpátalján témakörben nyújthattak be pályamunkákat.

A díjak átadására Magyarország Ungvári Főkonzulátusán kerül sor, ahol Buhajla József főkonzul, valamint Albertné Simon Edina konzul asszony köszöntötte és jutalmazta meg az ifjú alkotókat. Elhangzott, hogy a Magyar Országgyűlés a 2020-as esztendőt A nemzeti összetartozás évének nyilvánította, s az emlékévhez kapcsolódóan Magyarország Ungvári Főkonzulátusa rajzpályázatot hirdetett. A gyermekek Család és az 1100 éve Kárpátalján témakörben nyújthattak be pályamunkákat. Nagyon sok színes alkotás érkezett be, így nehéz volt a döntés. Legszívesebben mindenkit elismerésben részesítettek volna, ezért úgy döntöttek, hogy külön kategóriaként kezelik a Család és az 1100 éve Kárpátalján témakörben beérkező rajzokat, s a 3 helyezésen kívül különdíjakat is kiosztanak.

– A zsűri nagyon nehéz helyzetben volt, többször nekifutottunk az értékelésnek. Minden gyermek magáévá tette ezt a gondolatot, és fantasztikus pályamunkák érkeztek, persze előfordult, hogy látható volt a szülői segítség, egy-egy ecsetvonás, de óriási lelkesedést váltott ki a pályázat a gyerekekben. Nehéz volt a kreatív alkotásokat értékelni, ezért választottuk ketté a kategóriát, többeket szerettünk volna díjazni, mert megérdemelték – jegyezte meg Buhajla József, s köszöntőjében méltatta a résztvevők aktív és eredményes alkotómunkáját, majd arra biztatta a gyermekeket és a fiatalokat, hogy pályázzanak legközelebb is, s ismételten megköszönte a pedagógusoknak és a szülőknek a nehéz idők ellenére is kitartó munkájukat.

– Idén úgy döntöttünk, hogy nem tárgyi ajándékozásra kerül sor, hanem mindenki pénzjutalomban részesül. A helyezéseknek megfelelően 3, 2 és 1 ezer hrivnyát kaptak, a különdíjasok pedig 30 ezer forintot vehettek át. Minden gyerek maximálisan megérdemli, fantasztikus alkotások érkeztek, gyakorlatilag az előtér falait mindenhol beborítják a szebbnél szebb rajzok, festmények, kollázsok, grafikák – emelte ki a diplomata.

A köszöntőbeszédek után került sor a díjak kiosztására. A rajzpályázaton két korcsoportban – óvodások és 1–4. osztályos iskolások, valamint általános és középiskolások – indulhattak. A tehetséges gyermekek és szüleik a szigorú karanténszabályok miatt két napon, 4 ütemben vehették át megérdemelt elismeréseiket.

A nyertesek a következők:

Az első korcsoportban Család kategóriában Tóth Kamilla, a Szalókai Általános Iskola 4. oszt. tanulója részesült különdíjban.

I. helyezett: Juhász Katalin, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium 1. oszt. tanulója,

II. helyezett: Balla Ádám, a Derceni Középiskola 3. oszt. diákja,

III. helyezett: Béres Katalin, a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola 3. oszt. tanulója.

Az 1100 éve Kárpátalján kategória különdíját Mészár Viktor, a Beregrákosi Általános Iskola tanulója kapta.

I. helyezett: Orosz Zsombor, a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Központ 3. oszt. tanulója,

II. helyezett: Hicij Sándor, a Derceni Középiskola 3. oszt. tanulója,

III. helyezett: Szabó Bence, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium 2. oszt. tanulója.

A másik korcsoportban a Család kategóriában Sass Rita, a Nagydobronyi Református Líceum 11. oszt. tanulója nyert különdíjat.

I. helyezett: Néger Dominika, az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium diákja,

II. helyezett: Puskás Zsófia, a Derceni Középiskola 11. osztályos tanulója,

III. helyezett: Markovics Izolda, a Szent Mihály Gyermekotthon lakója.

Az 1100 éve Kárpátalján kategóriában Ádám Edinának, a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola 9. oszt. tanulójának ítélték oda a különdíjat.

I. helyezett: Miro Dominika, a Sislóci Középiskola 7. oszt. tanulója,

II. helyezett: Országos Dominika, a Derceni Középiskola 5. oszt. tanulója,

III. helyezett: Komonyi Anita, a Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Központ 8. oszt. tanulója.

Az eredményhirdetést követően a gyerekek röviden elmondták, mit, miért és milyen technikával készítették alkotásukat.

A derceni Hicij Sándor édesanyjával járt a vereckei emlékműnél, ahol az anyuka csendben mondta a Himnuszt, a gyerek pedig mellé térdelve szintén elszavalta azt, és ezt a pillanatot örökítette meg.

A beregrákosi Mészár Viktor különleges technikával készített alkotása szinte mindenkiben élénk érdeklődést váltott ki. Megtudhattuk, hogy édesanyja, Vivien tanította meg rá. Szappan, gyertya, fekete és színes festékek kellenek hozzá, majd miután mindez megszárad, egy éles tárggyal kikaparja a láttatni kívánt képet.

A szalókai Tóth Kamilla kollázst készített a család generációiról. Elmondta, nagyon szeret rajzolni, vízfestékkel is fest, de most először vett részt rajzversenyen. Énekversenyen indult már, de ott nem nyert, így nagyon megörült a mostani elismerésnek.

Végezetül a főkonzul köszönetet mondott minden szülőföldjén élő magyarnak, és ismételten kifejtette: „Magyarország kiemelten támogatja a családokat, folyamatosan igyekszünk kedvező lehetőségeket nyújtani a családosok számára, hogy szülessenek gyerekek, ez nagyon fontos. Azonban a Covid-vírus teljes egészében átalakította az összetartozást, így igazodnunk kellett ehhez. Maximális tiszteletem mindazoknak, akik megpróbálnak a szülőföldjükön boldogulni, mert rendkívül nehéz helyzetben vannak az itt élők, de Magyarország igyekszik minden támogatást megadni.”

A pályaművek a járványügyi előírások szigorú betartása mellett munkaidőben megtekinthetőek a főkonzulátuson.

Rehó Viktória