A KMKSZ tájékoztatást kért a megyei ügyészségtől

2020. december 9., 09:09 , 1036. szám

A Police Control Ukraine nevű Facebook-oldal szerint fiatalok egy csoportja ciánnal akarta megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát. A december 7-i bejegyzésben azt állították, az SZBU-nak sikerült feltörnie a merénylők titkos Telegram-csatornáját, melyben arról írtak, hogy meg akarják tisztítani Kárpátalját a szeparatistáktól, Beregszászt pedig a magyaroktól. A kétes hitelességű oldalon megjelent információ arról is tudósít, hogy az ötfős társaság két tagját egy lakóház pincéjében fogták el, akik épp azt vizsgálták, hogy miként oldódik vízben a náluk nagy mennyiségben megtalált kálium-cianid por.

Az esetet megelőzően, még december 4-én kárpátaljai magyar szervezetekhez és szerkesztőségekhez eljuttatott e-mailben fenyegették meg mérgezéssel a kárpátaljai magyarságot.

Barta József, a KMKSZ alelnöke azzal a kéréssel fordult a megyei ügyészséghez az eset valódiságának tisztázása érdekében, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, hogy Beregszászban fogva tartanak-e olyan személyeket, akik helyi lakosok elleni bűncselekményre készültek? Időközben a KISZó megkeresésére Vanda Miljo, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai megyei kirendeltségének szóvivője cáfolta, hogy egy csoport ciánnal tervezte megmérgezni Beregszász ivóvízhálózatát. Elmondása szerint az SZBU nem folytat büntetőeljárást az említett tényekkel kapcsolatban, és őrizetbe vétel sem történt.

(karpat.in.ua)