Tűzelhalás elleni védekezés biológiai készítményekkel

Az almaültetvény biológiai növényvédelme XI.

2020. december 12., 10:25 , 1036. szám

A tűzelhalás minden évben gondot okoz a termelőknek. Általában a nyugalmi időszakban elvégzett növényvédelmi kezelések (lemosó permetezések) elegendők a fertőzés visszaszorítására, azonban virágzáskor sok probléma léphet fel. Amikor hűvös, csapadékos időjárás társul a virágzással, bizony, számítani lehet a kórokozó megjelenésére.

Hagyományos védekezés a tünetek megjelenése után

1. Nyugalmi időszakban

A tünetek megjelenésekor az érintett növényi részt azonnal el kellett távolítani, és a levágott részeket el kell égetni. Előfordulhat, hogy metszéskor fedezzük fel a tűzelhalás betegség károsításának nyomait (feketére színeződött ágrészek, elszáradt hajtások, levelek). A beteg részeket ilyenkor is maradéktalanul el kell távolítani, le kell vágni. A fertőzött részek alatt a 30–50 cm-es, egészségesnek tűnő ágrészeket is távolítsuk el. A kórokozó ugyanis a fás részeken belül szintén terjed, s a beteg rész idővel fokozatosan növekszik, tehát a tél végére nagyobb darab egészségesnek tűnő szakasz is fertőzött lehet.

2.Vegetációs időszakban

A vegetációs időszakban a fák többszöri ellenőrzésével elkerülhető a fertőzött részek fennmaradása. A kór metszőollóval való terjesztésének megelőzése érdekében mindenképpen szükség van a szerszám fertőtlenítésére hipóval vagy valamilyen 70% fölötti alkoholtartalmú oldattal. A betegség kialakulása ellen rügypattanástól pirosbimbós állapotig védekezhetünk vegyszerekkel, a réztartalmú készítmények (rézoxiklorid, réz-szulfát, réz-hidroxid) használata ajánlott. A virágzás kezdetekor és sziromhulláskor valamely foszetil hatóanyagú szer használható eredményesen. Virágzáskor lehetőleg ne permetezzünk réztartalmú készítménnyel, mert perzselést okozhat!

Új permetszerek használata a védekezésben. Biokészítmények

Egyre inkább előtérbe kerülnek azok a gombák, baktériumok, vírusok, melyekkel sikeresen védekezhetünk a tűzelhalást okozó kórokozó ellen. A vegetáció alatt, illetve a nyugalmi időszakban a védekezés többnyire jó hatásfokkal kivitelezhető réz hatóanyaggal, ám ez virágzáskor perzselést okozhat. Éppen ezért volt szükséges megoldást találni a védekezésre virágzáskor, a legkritikusabb fertőzési időszakban. A továbbiakban szeretném ismertetni azokat a biokészítményeket, melyeket az elmúlt két évben sikeresen alkalmaztak, és kifejezetten a virágzás időszakára hoztak létre.

1. Blossom Protect permetszer (magyarul: virágvédelem). Néhány éve találtak rá arra a gombafajra (Aureobasidium pullulans), mely sikeresen távol tartja a tűzelhalást okozó baktériumot. A gomba úgy fejti ki hatását, hogy védőfelületet képez a virágon, s így nem tud megtelepedni, bejutni gyümölcsfánkba a fertőző baktérium. Magyarán, megelőző jelleggel használható az ültetvényben, az első tünetek fellépése után. A termék kifejezetten a virágok tűzelhalás elleni védelmét szolgálja. Az első kezelést akkor kell elvégezni, amikor kinyílt a virágok 10%-a, majd 40%, 70% és 90%-nál meg kell ismételni a kezeléseket. A virágzás idején 3-4 kezelésre van szükség. Négy kezelés elhúzódó virágzáskor válhat szükségessé. A többszöri kezelés biztosítja, hogy az újonnan nyílt virágok minél nagyobb százaléka kapja meg a gomba-védőburkolatot.

A Blossom Protect kétkomponensű készítmény (A és B komponens). A gyakorlatban egy hektárra 10,5 kg/ha A komponenst + 1,5 kg/ha B komponenst szükséges kipermeteznünk 1000 liter vízben feloldva. E két komponens együttesen fejti ki a szükséges hatást. Továbbá ennél a készítménynél figyelembe kell venni a keverhetőséget. Minden rovarölő készítménnyel, illetve réz hatóanyaggal keverhető. Nem keverhető azonban a gombaölő készítményekkel és a kéntartalmú szerekkel.

2. Erwiphage PLUS. Olyan vírusokat tartalmazó készítmény, mely sikeresen visszaszorítja és egyben elpusztítja a tűzelhalást okozó baktériumokat. Csak virágzáskor használható eredményesen. Szintén kétkomponensű készítmény egy ráadáscsavarral. Az A komponens 1-es, 2-es és 3-as dózisokban kapható, melyek használata a fertőzés mértékétől függ: megelőző jelleggel az 1-es, míg komoly fertőzés esetén a 3-as számút ajánlott használni. A B komponens az A komponens hatóanyagait (a vírusokat) védi, és a lehető legtovább a gyümölcsfák felületén tartja azokat. Az ajánlott dózis 100 ml/ha A komponens + 1 l/ha B komponens 1000 liter vízben feloldva, háromszor ismételve a permetezést: a virágzás kezdetén, 50%-os virágzáskor és teljes virágzáskor. A készítmény bármely más permetszerrel keverhető.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza