Az elhagyott dokumentumok pótlásáról

2020. december 14., 14:11 , 1036. szám

„Minap ügyeinket intéztük a közeli városban, majd vásároltunk, úgyhogy este lett, mire hazaértünk. Csak otthon vettem észre, hogy nincs meg a személyi  igazolványom, a saját keresztlevelem és a lányomé, a házasságlevelem, a jogosítványom és a hitelkártyám. Valamennyi okmány egy irattartóban volt. Vagy elhagytam, vagy ellopták az irattartót – nem tudom. Fogalmam sincs, mi lesz most, hogyan lássak neki az új okmányok beszerzésének. Mit tanácsol? Nekem még a régi típusú személyi igazolványom volt. Kaphatok ugyanolyat?”

– Első lépésként – ha még nem tette meg – hívja fel a bankját, és tiltassa le a hitelkártyáját.

Ami az új dokumentumok beszerzését illeti, az első lépés attól függ, mi történt az okmányaival. Ha úgy gondolja, hogy ellopták a dokumentumokat, érdemes feljelentést tenni a rend­őrségen. Igaz ugyan, hogy így valamivel több időt vesz igénybe az ügyintézés, viszont megakadályozhatja, hogy szélhámosok visszaéljenek az okmányaival, például hitelt vegyenek fel, vagy szerződést kössenek a nevében.

A következő lépés: készíttessen új személyi igazolványt. Megjegyzendő, hogy Ukrajnában alaphelyzetben ma már csak ID-kártya alakú személyi okmányt állítanak ki. Aki a régi, 1994-es típusú, könyvecske alakú igazolványát veszítette el, s ugyanilyet szeretne helyette, annak ezt minden esetben kérvényeznie kell a bíróságon. Az eljárás nem bonyolult, nem kell tőle megijedni. Egyébként már csak azért is érdemes ragaszkodni a könyvecske alakú igazolványhoz, mivel abban feltüntethető a bejelentett lakcím, vagyis ügyintézésnél nem kell külön igazolást kérni a lakhelynyilvántartó hivataltól.

Az új személyi igazolvány kiállítását az Állami Migrációs Szolgálatnak a kérelmező bejelentett lakóhelye szerint illetékes hivatalában kell kezdeményezni. Ehhez a következő dokumentumokra lesz szükség:

– bejelentés (заява) az 1994-es mintájú (azaz könyvecske alakú) személyigazolvány elvesztéséről/ellopásáról;

– az 1994-es mintájú igazolvány kiállítását engedélyező bírósági határozat – amennyiben ismét könyvecske alakút szeretne kapni;

– kérvény, amelyben kéri az 1994-es mintájú személyi igazolvány kiadását;

– két 3,5 cm x 4,5 cm-es igazolványkép (három fénykép szükséges, ha az 1994-es mintájú személyigazolvány kiállítását a migrációs szolgálatnak nem ugyanazon az osztályán kezdeményezi, amely az eredeti – az ellopott – okmányt kiadta);

– bizonylat az igazolvány elvesztéséért, illetve az új okmány kiállításáért megállapított állami illetékek megfizetéséről a bank szignójával, vagy az illetékfizetés alól mentesítő dokumentum eredeti példánya;

– kivonat az Előzetes Nyomozások Egységes Nyilvántartásából (a 1994-es mintájú személyigazolvány Ukrajna területén történő ellopása esetén).

Amennyiben a migrációs hivatal olyan részlegén állították ki az elveszett/ellopott 1994-es mintájú személyi igazolványt, amely tevékenységét beszüntette vagy ideiglenesen szünetelteti, a kérelmezőnek a fentieken kívül be kell nyújtania a rendelkezésére álló dokumentumait is (elsősorban a fényképes okmányokat) azonosítás céljából.

A kérelem elbírálása és az új okmány kiadása alaphelyzetben 30 nap, azonban szükség esetén, ha az azonosítás problémákba ütközik, további legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható az eljárási idő.

Ha szeretné, hogy a személy­igazolványban szerepeljen a lakcíme, a lakhelynyilvántartó hivatal igazolását is be kell nyújtania.

Amikor megkapta az új személyigazolványát, hozzáláthat a többi elvesztett okmány pótlásához, hiszen az ügyintézéshez minden esetben szüksége lesz a személyazonosságát igazoló dokumentumra.

hk