Ózonos fertőtlenítés a kárpátaljai óvodákban

2020. december 15., 09:48 , 1037. szám

A Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület nagy teljesítményű ózongenerátorral fertőtlenített több kárpátaljai óvodát a Katolikus Karitász orvosmissziójának szervezésében december 12-én.

Az ózonos fertőtlenítésről annyit érdemes tudnunk, hogy teljesen vegyszermentes, egy adott épületen vagy termen belül mindenhová bejut, tehát a parketta hasadékától kezdve egészen a szekrény háta mögötti kis penészfoltot is semlegesíti. Az eljárás lényege, hogy a berendezés, az ózongenerátor a terem oxigénjéből csinál ózont, majd a végén ezt az ózont visszaalakítja oxigénné. Ez alatt az idő alatt az ózon megbontja a vírusok és baktériumok fehérjeburkát, ezzel maradéktalanul elpusztítva azokat.

Marosi Antal, a Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke elmondta, hogy a Katolikus Karitász orvosmissziójával közösen szervezett program célja az oktatási-nevelési intézmények teljes körű fertőtlenítése, beleértve ebbe a magyar és ukrán intézményeket egyaránt. Emellett elmondta, hogy minden egyes helyszínen, minden alkalom nagyon jó hangulatban ment a munka. „Még életemben nem ettem annyit, mint amennyivel Visken az óvoda munkatársai kínáltak” – mondta az egyesület elnöke.

A Katolikus Karitász orvosmissziója 2017 óta végez prevenciós szűréseket Kárpátalján. Ebben a nehéz, járványügyi helyzetben a korábbi évektől eltérően a megszokott 10–15 alkalom helyett csak 5 alkalommal tudott eljönni Kárpátaljára a Magyar Katolikus Karitász, mely alkalmakkor viszont egy teljes körű fertőtlenítési programmal érkeztek a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával.

Beregszászban és környékén, valamint a Felső-Tisza-vidéken is próbáljuk az óvodákat folyamatosan fertőtleníteni – mondta Kecskés László, a Katolikus Karitász orvosmissziójának főkoordinátora.

A szervezők elmondták, hogy januárban folytatódik majd a program, amikor a kulturális célú intézmények fertőtlenítésére kerül sor, mint például a művészeti iskolák, színházak, művelődési házak és minden olyan intézmény, ahol kulturális élet zajlik.

TV21 Ungvár/K.K.