Az Európa Tanács felszólította Kijevet, hogy védje jobban a nemzeti kisebbségeket

2020. december 16., 11:37 , 1037. szám

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felszólította Ukrajnát, hogy tartsa tiszteletben és védje a nemzeti kisebbségek jogait, beleértve az oktatás nyelvét is. A hírt a Jevropejszka Pravda közölte.

Az állásfoglalásban azt javasolják az ukrán vezetőségnek, hogy intézkedjenek „a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek tiszteletben tartása és védelme érdekében, ideértve a nemzetközi szerződésekben rögzített meglévő jogokat és egyéb dokumentumokat, amelyeknek Ukrajna is részese”.

Az Európa Tanács emellett további erőfeszítésekre szólította fel Ukrajnát az illetékes csoportokkal való konzultáció terén annak érdekében, hogy szilárd jogi garanciákat nyújtson az összes kisebbségi nyelv védelmére és használatára, beleértve azokat is, melyeket kisebb számú lakosság beszél.

Ezenkívül az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy végre kell hajtani a Velencei Bizottság 2017. szeptember 5-i oktatási törvény rendelkezéseiről szóló véleményében foglalt ajánlásokat.

Továbbá azt is javasolják, hogy mielőbb szervezzék meg az országos népszámlálást, tegyenek erőfeszítéseket az intolerancia, a rasszizmus, az idegengyűlölet és az ukrán társadalom gyűlöletkeltésének minden formája elleni küzdelemért, ezen esetek kivizsgálásáért és – szükség esetén – a megfelelő szankciók alkalmazásáért.

(karpat.in.ua/VV)