Lezajlott az Ungvári Járási Tanács harmadik ülése

2020. december 18., 10:28 , 1038. szám

December 16-án került sor a VIII. összehívású Ungvári Járási Tanács harmadik ülésére, melyen 38 képviselő vett részt, akik azért gyűltek össze, hogy számos fontos döntést hozzanak meg az újonnan megválasztott járási tanács és az újonnan megalakult Ungvári járás teljes működéséhez, amely jelenleg három korábbi járást foglal magába (Ungvári, Perecsenyi, Nagybereznai – a szerk.).

Elsőként a járási tanács állandó bizottságainak létrehozásáról tárgyaltak, s egyhangúlag támogatták a 8 bizottság megalakításáról szóló döntést, mégpedig: a költségvetéssel, a pénzügyi politikával, a gazdasági fejlesztésekkel és az üzleti támogatásokkal foglalkozó bizottság; a szárazföldi erőforrásokkal, az építészettel és az építkezésekkel, a természetgazdálkodással, a környezetvédelemmel és a rekreáció fejlesztésével foglalkozó bizottság; a területek kommunális tulajdonával, vagyonával és társadalmi fejlődésével foglalkozó bizottság; az egészségügyi és humanitárius politikával foglalkozó bizottság; az oktatás, a kultúra, a szellemiség, a történelmi örökség megőrzésével, az ifjúság és a sport támogatásával foglalkozó bizottság; a nemzetek közötti kapcsolatok, a nemzeti kisebbségek, az információs politika, a befektetési vonzerő kialakításával és a határokon átnyúló együttműködés kérdéseivel foglalkozó bizottság; az emberi jogok, a szólásszabadság biztosításával, a törvények betartásával, a képviselői tevékenységgel foglalkozó bizottság; a munkaügyi és szociális védelemmel foglalkozó bizottság.

Ezenkívül a képviselők döntöttek a járás két ifjúsági sportiskolájának, valamint két művészeti iskolájának további tevékenységéről. Ezt követően Jurij Frincko, a járási tanács elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a tanács első frakciójának (Jevropejszka Szolidarnyiszty) megalakulásáról, és felkérte a képviselőket a hasonló jellegű kérvények benyújására.

Az ülés végén a járási tanács vezetősége rendkívül fontos és aktuális kérdést vetett fel a járási szociális szolgáltatásokat biztosító központok további munkájáról, különös tekintettel az idősotthonok sorsára, amely meglehetősen heves vitát váltott ki a különböző politikai erők képviselőinél. Az ügy kapcsán  felszólalt Ivan Homovics, az Ungvári Járási Területi Központ igazgatója, akit külön meghívtak az ülésre. Végül a képviselők úgy döntöttek, kérelmet intéznek a megyei tanácshoz, hogy e problémát vegyék számba a költségvetés megvitatása során.

(VV/Jurij Kopinec, Karpatszkij Objektiv)