Bormustra Benében

Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete

2020. december 20., 14:41 , 1038. szám

A benei Teletál étterem adott otthont december 19-én a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE) által szervezett borminősítő rendezvénynek, amelyen a szakmai zsűri a „beregi borászok” által készített száz bor közül választott ki különböző nedűket. Amennyiben bizonyos szempontok és értékelések alapján 80% felett teljesítettek, úgy minőségi védjegyet kaptak a borok.

A TV21 Ungvárnak adott interjújában Bereczky István, a KMBE elnöke, az esemény főszervezője elmondta: „2018-as megalakulását követően az egyesület az tűzte ki célul, hogy jobb hellyé tegye Kárpátalját a borászat szempontjából. Kezdetben képzéseken vettünk részt Magyarországon a Tokaji, Móri stb. borvidékeken, pincészeteket látogattunk, tanulmányi utakat szerveztünk, később pedig Kárpátalján is szerveztünk képzéseket. Ezeken a képzéseken a szőlészetre – mert legfontosabb az alapanyag – helyeztük a hangsúlyt, illetve a borászat témában is kiváló szakembereink vannak, mint pl. Sass Krisztián, a szőlészetben pedig Barkaszi Ferenc. Ezenkívül bodnárunk is van László Árpád személyében. A 2 éve zajló folyamat után most bemutatjuk, amit eddig elértünk. Elhatároztuk, hogy létrehozunk egy minőségi védjegyet – magyar, ukrán és angol nyelven –, amely így hangzik: Minőségi Kárpátaljai Bor. Az idei bormustrára belső Ukrajnából is meghívtunk szakembereket, akik segítségével megpróbáljuk ezt a minőségi védjegyet bevezetni a borászati életbe. Ennek az a lényege, hogy a turisták vagy a helyi vásárlók, ha meglátják ezt a jelet a palackon, akkor biztosak lehetnek abban, hogy a kezükben minőségi kárpátaljai bort tartanak, így nyugodtan fogyaszthatják” – tájékoztatott a KMBE elnöke. Hozzátette, hogy ezeket a minőségi borokat el is kell adni, ezért a rendezvény által azt szeretnék elérni, hogy több borász is megkapja az állami engedélyt (licencet) az általuk készített borok kereskedelmi forgalomba hozatalára.

A rendezvényen jelen volt Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kulturális titkára, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elnökségi tagja, aki interjújában a turizmusról mint Kárpátalja egyik meghatározó húzóágazatáról beszélt. Ennek apropóján a KMTT is azon dolgozik, hogy mind a belföldi, mind pedig a külföldi turistákkal megszerettesse ezt a vidéket. A turizmus a hegyvidék, illetve a termálvízlelőhelyek mellett a gasztronómiában teljesedik ki – fogalmazott a kulturális titkár. A jó ételek mellé jó italokat is lehet kóstolni a KMBE megalakulásával, amely arra hivatott, hogy a helyi borokat népszerűsítse a régióban. A KMTT minden évben megrendezi a Magyar Konyha Hetét, ennek révén a borászoknak is szeretnének lehetőséget biztosítani, hogy a minőségi boraikat bemutathassák a különböző turisztikai csoportoknak.

Sass Krisztián borszakértő örömmel beszélt arról, hogy mennyire széles körű a helyi borászok által kínált borválaszték. „Igaz, még mindig a fehér borok vannak túlsúlyban – a talaj adottságai ennek kedveznek –, de egyre több kékszőlő-fajtát is termesztenek már a gazdák. Azt látjuk, hogy azok a turisták, akik a Kárpátokon túlról érkeznek, a vörösborokat is igénylik. Jelenleg az illatos szőlőfajták találhatóak meg, ezek túlnyomóan muskotályos vagy új nemesítésű vörösborfajták. A minőségi védjeggyel szeretnénk kiemelni azokat a tételeket, amelyek jó vagy kiváló minőségű borok, hogy ha elmegyünk egy rendezvényre, ahol szeretnénk bemutatni az egyesületet, akkor csakis kiváló minőségű borokat kínálhassunk a vendégek számára. Folyamatosan tanulunk, fejlődünk, s a mai rendezvény is ezt a célt szolgálja” – mondta el Sass Krisztián.

(TV21 Ungvár/Dankai Péter)