„Aki a jelenlegi körülmények között Kárpátaljában keresi a jövőt és Kárpátalján szeretne családot alapítani, az már önmagában megérdemelne egy kitüntetést”

Megtartotta tisztújító közgyűlését a KMKSZ ISZ

2020. december 21., 16:42 , 1038. szám

Rendhagyó módon került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) tisztújító közgyűlésére. A járványhelyzet miatt a szervezet vezetősége úgy döntött, online, videokonferencia keretében választja meg elnökségét.

A közgyűlésen az elnökségi tagokon és az alapszervezetek delegáltjain kívül részt vett Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, Nacsa Lőrinc magyar országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szóvivője, Kiss András, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) alelnöke, Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke, Gubík László, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke, Brassai Hunor, az erdélyi Minta (Magyar Ifjak Nemzeti Tanácsa) elnöke és Kis Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke.

Dobsa István a közgyűlés kezdetén köszöntötte a „jelenlévőket”, ismertette a napirendi pontokat, majd minden meghívott vendéget felkért egy rövid beszédre.

Böröcz László gratulált a szervezetnek a 2014 óta végzett eredményes munkához, melyet a helyi magyarság képviseletének érdekében végzett, s ígéretét tette, hogy bármi is történjék, Magyarország mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett. Reményét fejezte ki, hogy az Ukrajna és Magyarország között kialakult konfliktushelyzet mihamarabb megoldódik, hiszen „a két ország kapcsolatának normalizálása új lehetőségeket nyit majd Kárpátalján”.

Illés Boglárka kiemelte, hogy bár egy mindenki számára nehéz esztendő végéhez közeledünk, gondoljunk Kovács Vilmos gáti költő Holnap is élünk c. regényére. Elmondta, hogy megmaradásunkért sokszor meg kell harcolnunk, de minden nehézség ellenére: „Megéri, megérte, és ezt a jövőben sem szabad feladnunk.” Kitért arra is, hogy a KMKSZ ISZ-szel kialakult kapcsolat baráti szintre lépett, mely nemcsak közös beszélgetéseken, hanem tetteken alapul, hiszen a Fidelitas szintén hozzájárult a kárpátaljaiak megsegítéséhez a járványhelyzet idején. Gratulált a választásokon elért kiemelkedő eredményhez, s azt kívánta, hogy a jövő évben is tudjunk értékteremtő munkát végezni.

Nacsa Lőrinc megköszönte a meghívást, és köszönetet mondott a szervezet tagjainak az egész éves helytállásért. Kijelentette, hogy bármerre is sodorjon bennünket az élet, a magyarok mindig számíthatnak egymásra. „Gratulálok a sok remek programhoz, kezdeményezéshez, melyet elértetek Dobsa István elnök úr vezetésével. […] Bármikor bármiben számíthattok ránk. Hajrá, KMKSZ ISZ!” – mondta el Nacsa Lőrinc.

Kiss András leszögezte, hogy a KMKSZ ISZ és az IKSZ munkája arra kell irányuljon, hogy „élhetőbb jövőt teremtsünk magunknak, itt, a határ két oldalán úgy, hogy Ukrajnának és Magyarországnak is jó legyen”. Beszédét Bethlen Gábor erdélyi magyar fejedelem szavaival zárta: „Úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk ősi hitünkben, magyarságunkban, gyermekeink fényes tekintetében és a szülőföldhöz való ragaszkodásban.”

Bagi Barna elmondta, hogy a Határtalanul egy olyan ernyőszervezet, amely összefogja a magyarság megmaradásáért küzdő Kárpát-medencei szervezeteket. Kiemelte, hogy ezen szervezetek egyik legnagyobb lovasa a KMKSZ ISZ, s reményét fejezte ki aziránt, hogy amennyiben a helyzet engedi, januárban sikerül látogatást tenniük itt, Kárpátalján.

Gubík László nemzettársi-baráti üdvözletét adta át a videokonferencián résztvevőknek, és sok sikert kívánt a további munkához. „Merem azt állítani, hogy az egész felvidéki magyar közösségre támaszkodhattok a továbbiakban is, és bízom benne, hogy jövőre már eljutunk egymás nyári rendezvényeire” – hangsúlyozta.

Brassai Hunor erőt és kitartást kívánt ahhoz a hajlíthatatlan kiálláshoz, melyet a KMKSZ ISZ képvisel. Kis Nándor kijelentette, hogy „bár földrajzilag a legmesszebb vagyunk tőlük, de szívben pont olyan közel állnak hozzánk, mint az összes többi Kárpát-medencei magyar közösség”.

A felszólalásokat követően Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnöke megtartotta beszámolóját. Köszönetet mondott a szervezet tagjainak azért, hogy sikerült egy olyan ifjúsági szervezetet fölépíteni, és egy olyan értékrendet teremteni, melynek már van neve Kárpátalján. „Minden olyan fiatal, aki a jelenlegi körülmények között Kárpátalján keresi a jövőt és Kárpátalján szeretne családot alapítani, az már önmagában megérdemelne egy kitüntetést” – mondta el.

Értékelte a választási kampányokban végzett sikeres munkát, s leszögezte, hogy „mernünk kell hangot adni a közvéleményben, mernünk kell elindulni olyan tisztségekért, amelyek révén a jövőnkről dönthetünk”, hiszen a közösségnek vitathatatlan ereje van.

Kiemelte ezt követően a szervezet által rendezett fesztiválokat és koncerteket, sporteseményeket, a Tiszta Kárpátalja környezetvédelmi programot, a fotópályázatokat és a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzőt, melyre rendkívül tehetséges fiatalok jelentkeztek.

Elmondta, hogy bár 2020-ban a KMKSZ ISZ nem tudott megvalósítani semmilyen tömegrendezvényt, online felületen próbált mosolyt csalni a kárpátaljaiak arcára, hiszen pályázatokat hirdetett, melyeken a legszebb májusfát és a legviccesebb arcmaszkot keresték, ezenkívül idén is sikerült meghirdetni a fotópályázatot, melyre számos alkotás érkezett be. Hozzátette továbbá, hogy még várják a jelentkezéseket az idén elsőként meghirdetett karácsonyi videopályázatra is, melyekre kántáló, hagyományőrző felvételeket lehet beküldeni.

Az ISZ elnöke beszéde végén külön kitért arra is, hogy 2020-ban egy magyarországi társszervezettel sikerült elindítani egy zenei tehetségkutatót Kárpátalján, mely által az Ullie zenekar tovább is jutott a magyarországi döntőbe, ahol rendkívül jól szerepelt.

A közgyűlés résztvevői ezt követően áttértek a tisztújításra. A jelenlévők újra Dobsa Istvánnak szavaztak bizalmat az elnöki posztot illetően, az alelnök továbbra is Kardos Albert és Horváth Zoltán maradt. Az elnökség tagjai Nagy Kitti, Váradi Enikő, Vorcsák-Jenei Viktória, Barta Zoltán, Báder Ottó és Simon Dávid lettek. A szervezet ellen­őrző és etikai bizottságát pedig ezentúl Karpinecz Krisztián, Balogh Enikő és Herdinszki-Gál Lilla képviseli.     

VV