Másfél millió koronavírus-gyorsteszt érkezik ezen a héten Ukrajnába

2020. december 22., 14:28 , 1038. szám

Ezen a héten 1,5 millió Covid–19-antigént kimutató gyorsteszt érkezik Ukrajnába, és a szállítmányt azonnal szétosztják a családorvosok között – jelentette be Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői online sajtótájékoztatóján, adta hírül a strana.ua hírportál.

A tárcavezető elmondta, hogy éppen csak elkezdődött ez a fajta tesztelés, és az orvosi célú beszerzéseket végző állami vállalat december 23-ára várja 1,5 millió gyorsteszt Ukrajnába érkezését. Ezeket a teszteket azonnal szétosztják a családorvosok között – tette hozzá, megjegyezve, hogy az Egészségügyi Minisztérium módosította a tesztelés algoritmusát, kibővítve azoknak az embereknek a körét, akiknél elvégezhető a vizsgálat. Mint jelezte, ennek oka az, hogy a sajtóban és a közösségi médiában sok olyan közlés jelenik meg, miszerint Ukrajnában azért csökken a koronavírusos betegek száma, mert kevesebb tesztet végeznek.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a Covid–19-antigént kimutató gyorstesztes vizsgálatok december 11-én kezdődtek. A múlt héten 6 355 vizsgálatot végeztek, amiből 1 063 teszt lett pozitív. Emellett az elmúlt héten 250 417 PCR-tesztet végeztek  még el.

(vb/karpat.in.ua)