Rés van az állami költségvetésben. Ki marad pénz nélkül?

2020. december 23., 09:48 , 1038. szám

Általánosságban elmondható, hogy az ukrán gazdaság meglehetősen jól viseli a koronavírus okozta válságot. Az export-import egyenleg pozitív, a bankok nem mennek csődbe, a külföldön dolgozók átutalásai ősszel még nagyobbak lettek, mint tavaly. Az államháztartás azonban gyenge láncszemnek bizonyult, a hiány majdnem 300 milliárd UAH. Ukrajna jövő évi teljes költségvetése mintegy 1,1 billió bevétel és 1,3 billió kiadás.

Nyilvánvaló, hogy a költségvetésben keletkezett rést egy IMF-részlet segítségével tervezték pótolni. Viszont a Nemzetközi Valutaalappal való együttműködés megszüntetése azonban megfosztotta Ukrajnát az EU pénzügyi intézményei és a Világbank finanszírozásától, valamint az eurokötvény-piacokhoz való hozzáféréstől.

November végétől az államkincstár már nem finanszírozza a nem védett kiadásokat. Mit jelent ez? Még nem kell pánikba esni, mert minden nyugdíj, szociális juttatás, a közszféra alkalmazottainak fizetése és a kórházi finanszírozás védett kiadás, és azt – legalábbis – az év végéig finanszírozzák. A nem védett kiadások magukba foglalják az építkezéseket, a még nem megkezdett programokat és a még nem működő intézmények kiadásait.

Az Ekonomicsna Pravda szerint a költségvetési források hiánya az alábbi kiadások felfüggesztését jelenti: utak felújítása és építése, a Pénzügyi Vizsgálati Iroda, a Szerencsejáték-szabályozási Bizottság, a Dnyipro repülőtér rekonstrukciója, sportkomplexumok rekonstrukciója, metróállomás építése Harkivban, kulturális létesítmények építése, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló program, környezetvédelmi program, lakásépítés az Ukrajnán belül lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek számára, a Harkiv Megyei Onkológiai Központ és az Ungvári Szülészeti és Nőgyógyászati Központ támogatásának megszüntetése, angiográfok beszerzése.

Miért alakult ki a költségvetési válság?

A készenléti programnak (stand by) megfelelően idén Ukrajna három részletre számított az IMF-től, azonban csak egy, 2,1 milliárd dolláros részletet kapott. A hatóságok arra számítottak, hogy ősszel megkapják a következő részleteket. A Nemzetközi Valutaalap azonban felfüggesztette az együttműködést Ukrajnával, miután az Alkotmánybíróság intézkedései eltörölték a korrupcióellenes reform minden eredményét – közölte az Ukrinform. Az IMF-nek nem tetszik sem Szmolij – a Nemzeti Bank elnöke – felmentése, sem a jövő évi, nyilvánvalóan hiányos költségvetés.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, Ukrajna az IMF 10 követelményéből csupán 4-et teljesített, míg Volodimir Zelenszkij elnök november 17-én Kristalina Georgieva IMF-ügyvezető igazgatónak bejelentette, hogy Ukrajna teljesítette az IMF összes strukturális követelményét.

Miért fontos Ukrajna számára az IMF?

Szerhij Fursza, a Dragon Capital befektetési bank igazgatója elmondta, az IMF finanszírozása nagyon fontos, mivel azt közvetlenül a költségvetésbe folyik be. Ez pozitív jel lenne a befektetők és a nemzetközi partnerek számára. Ukrajna számára nincs alternatív megoldás, mert nincs lehetősége hitel felvételére a tőzsdén. Az IMF-fel való együttműködés nélkül a befektetők nem bíznak Ukrajnában. Vagyis senki sem akar kölcsönadni Ukrajnának. Annak ellenére, hogy rengeteg pénz van a világon, és rekordalacsonyak a kamatlábak.

Milyen lehetőségei vannak a pénzügyminisztériumnak ebben a helyzetben?

Első – a hazai államkötvények eladása, amelyért az állam körülbelül évi 11%-ot fizet. Azonban nincsenek sokan, akik hajlandóak pénzt kölcsönözni az államnak; a legutóbbi aukción csak 2,5 milliárd hrivnyát sikerült összegyűjteni. Ezért nőnek kamatlábak, hisz az ilyen fajta hitelek törlesztése egyre többe kerül.

Második – az emisszió. Április óta az Ukrán Nemzeti Bank, a hosszú távú refinanszírozás keretein belül – 50 milliárd hrivnya értékben bocsátott ki bankókat. Ha a pénznyomtató gépet újra bekapcsolják, annak negatív következményei lesznek a gazdaságra nézve, mert a hrivnya leértékelődik, az infláció emelkedni fog. Ez pedig elsősorban a ukrán lakosság jövedelmét sújtja.

A helyzetet még jobban bonyolítja a koronavírus-járvány és a korlátozó intézkedések. A hétvégi karantén keményen lesújtott a vállalkozók jövedelmére, ami csökkentette a tervezett adóbevételeket. A januári teljes zárlat meg jobban súlyosbítja majd az államháztartás nehézségeit, így a jövő év még nehezebbnek ígérkezik, mint 2020.

(karpat.in.ua)