Vízkereszt ünnepe Salánkon

2021. január 9., 11:59 , 1040. szám

Az egyházi és a kézműveshagyományok egyidejű megtartásával ünnepelték idén (is) vízkereszt ünnepét a Salánki Görögkatolikus Egyházközségben, mely Kárpátalja legnagyobb magyar ajkú görögkatolikus közössége.

Vízkereszt (epifánia), azaz úrjelenés napján Krisztusnak a Jordánban való megkeresztelkedésére emlékszünk. Az ünnep központi eleme a vízszentelés.

Salánkon hónapok óta vasárnaponként és ünnepnapokon két szertartást végeznek: a fő liturgiát, illetve a kisgyermekes családok és hittanosok liturgiáját. Ez utóbbihoz ebben az évben tárgyalkotó hagyományőrző kézműves-foglalkozás is társult, melynek keretében szentelésre szánt vizesüvegeket díszítettek a résztvevők azzal a céllal, hogy a víz szentelményekhez méltó módon kerüljön szentelésre.

A szenteltvizes üvegeket tavaly horgolással, idén keresztszemes hímzéssel, matyó mintákkal, kereszttel díszítették. A legkisebbek, akik koruk okán még nem forgatják olyan ügyesen a tűt, az ünnep ikonjával, csipkével, szalaggal, gyöngyökkel ékesítették az üvegeket. „Minden korosztály számára nagy élményt jelentett, hogy úrjelenés napján az általuk díszített edényben vihették megszentelni a vizet” – mondta el lapunknak Csirpák Viktória tisztelendő asszony, a kézműves-foglalkozás vezetője.

Az egyházközségben rendszeresen kerül sor kézműves-foglalkozásokra a Csoóri Sándor Alap támogatásával, a foglalkozásokat pedig igyekeznek összekötni az ünnepek tematikájával, ezzel is színesebbé, szebbé, testközelibbé téve azokat a gyerekek számára.

A helyi hagyományok részeként minden évben megszentelik a Mikes Kelemen-tavat is. Az ünnepi vecsernyét követően Csirpák József áldozópap a hívek jelenlétében áldotta meg a tó vizét. Minden évben akadnak bátor helyiek, akik meg is mártóznak a vízben. Idén erre 15-en vállalkoztak.

Az ünnep hagyományaihoz tartozik még a lakóházak megáldása is, mely Salánkon – az egyházközség híveinek magas számára való tekintettel – 5 napot vesz igénybe.

 er