Vasárnapi üzenet: 2021. január 10.

2021. január 10., 08:45 , 1039. szám

Felele néki Simon Péter: Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad.        (János 6, 68)

A váltásokban, a bizonytalanságban és a problémák feldolgozásában mutatkozik meg, hová is megyünk segítségért. Jézus azt kérdezi a tanítványoktól: „Ti is el akartok menni?”, azaz nektek is a kapcsolatmegszakítás a bizonytalanság kezelésének a módja? Bizonyságtétel a mi hitünkről, hogy az év lezárásakor és az új év elkezdésekor (egyáltalán a problémákból) hová megyünk segítségért, megértésért, erőért és bölcsességért. Ezt látja a környezet is: a gyerekek, a munkatársak, a gyülekezet. Akiknek szintén lesz még évváltásuk és megoldandó problémájuk. A problémamegoldás (mint a süllyedéskor való kapaszkodás) a keresztyénség mai fénye. A reménységbe való kapaszkodás döntés kérdése. Jézus itt hajlandó elengedni a maradék tanítványokat is. A Krisztust követő, veszteséget átélt ember kapaszkodása döntés – a veszteség érzékelésével szemben Krisztus mellett. Ezek a megfogható valósággal szemben mégis az Isten ígéretébe kapaszkodó emberek a hithősök. Nem vak fanatikusok – mert jól ismerik a megfogható valóságot –, de tudják, hogy Isten a nagyobb valóság. Ennek a szilárd elköteleződésnek a következménye: Jézus további kommunikációja (kapcsolat, melyben minták és üzenetek érnek célba, amelyben az ember és a küldetése is megerősödik).

Péter válaszol: „Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad!” Tehát nincs másban örökkévalóság. Bármiben, amiért Jézust és az Ő követését feladják, abban sincs (tűnjék bármilyen jónak és megmagyarázhatónak is például a munka, az anyagiak, a kényszer).  Nincs örökkévalóság Jézuson kívül semmiben. Tehát Jézuson kívül nem érdemes senkit sem követni. Az igazi értékelésig (miszerint csak az örökkévalóságnak van értelme) eljutni egy érési folyamat következménye (Péter számára ez a hitvallás fordulópont volt, amit korábban nem tehetett volna meg). Jó, ha ez az érésnek a folyamata volt a számunkra, melynek az eredményeként meg­győződünk arról, hogy csak az örökkévalóságnak van értelme. S az idő előrehaladása jelentse az ember érési folyamatát és az örökkévalóság felé fordulását. Az elmúlás tapasztalatának következtében érjetek, és az örökkévalóság felé fókuszáljatok; Jézus követését erősítsétek, meg, és magatokat kötelezzétek el Mellette. Nincs más értékes dolog, minden más mulandó.

Az Örök Élet Beszéde teremtett, és ma is újjáteremt. Aki az Igéből él, annak folyamatosan van tovább. Nincsen reménytelen helyzet. A mélységekből is van kiút. A teljes nincstelenségben is lesz teremtés. Az elrontottat is újjá lehet teremteni. Ezekre pedig folyamatosan kell számítani. Az értelmes ember oda megy, ahol ezeket tudják orvosolni. Ahol az Örök Élet Beszéde van. Pedig sokszor nem érdemeljük meg, mert az Isten igazsága szerint le kellene cserélni minket. Isten mégis újjáteremt az Örök Élet Beszédével. Ez a lehetőség máshol nincs meg.

Jézusnál van ez, Tőle kell kérni, hogy szólítson meg és cselekedjen. És értelmezze az Igét, mert magunktól nem értenénk meg. Jézus pedig megígérte, hogy aki Hozzá megy, azt semmiképpen ki nem veti. Keressétek Őt ott, ahol megtalálható (közel jött a váltásban, de ott van a testvéri közösségben, a bűnbánatban stb.). Még inkább olyan helyeken legyetek (fizikailag is), ahol Jézus van, és a Nála lévő Örök Élet újjáteremtő Beszéde megszólal.

Radvánszky Ferenc
református lelkipásztor