Így szórjátok a pénzt ti

2021. január 13., 17:18 , 1040. szám

A strana.ua alapján készült összeállításunkban egy kis ízelítőt kínálunk abból, hogyan töltötte az újévi-karácsonyi ünnepeket az ukrán elit a koronavírus-járvány közepette.

Ha nincs Courchevel, a Kárpátok is megteszi

A jómódú ukránok előszeretettel látogatják telente az európai síparadicsomokat, az utóbbi években mindenekelőtt a franciaországi Courchevel volt népszerű körükben. Ott mindig adódott alkalom a legújabb ruhaköltemények bemutatására, a shoppingra, a kötetlen tárgyalásokra, az estélyekre és úgy mellesleg a síelésre is.

A koronavírus-járvány azonban tavaly egy csapásra véget vetett ennek a haladó ukrán hagyománynak. Így azután idén a fővárosi beau monde – miután otthon mégse maradhatott senki – tömegesen indult meg az ukrán Alpok, azaz a Kárpátok felé, azon belül is elsősorban Bukovelt célozták meg.

Mint tudjuk, Ukrajnában tombol a koronavírus-járvány, január 8-tól teljes zárlatot rendeltek el, ám ezek a szigorú korlátozások valamilyen furcsa oknál fogva nem vonatkoztak/vonatkoznak a síparadicsomokra, ahol mindenki úgy fertőzheti meg magát, ahogyan csak akarja. Így lehetséges, hogy miközben országszerte haláltusáját vívja a szolgáltatóipar, Bukovelen virul az élet. Egyesek szerint az elmúlt napokban az üdülő nagyobb forgalmat bonyolított le, mint a Covid-mentes években.

A szállodákban alig lehetett helyet foglalni, holott az árak csillagászatiak voltak. A strana.ua összeállításából például megtudjuk, hogy egy kétszemélyes üdülésért szilvesztertől az ortodox karácsonyig az ötcsillagos Radisson Blu Resort Hotelben legalább 110 ezer hrivnyát kellett leszurkolni. De vannak ennél is drágább szobák a hotelben, az egyik lakosztály például 315 ezer hrivnyába kerül két fő számára. Úgy hírlik, ebben a szállóban töltötte tavaly a téli vakáció­ját Ihor Kolomojszkij oligarcha üzlettársával, Hennagyij Boholjubovval, valamint Ihor Palica parlamenti képviselő (Nép Szolgája) is.

Az üdülő rangját jelzi, hogy az egyik szilveszteri ünnepségen maga Natalija Mohilevszka énekelt. A 2021-es esztendő első vállalati bulijainak egyikén pedig fellépett Tina Karol.

Fotókat osztott meg a közösségi médiában üdüléséről Olekszij Honcsarenko képviselő (Európai Szolidaritás). Bejegyzéséből ítélve a honatya hiányolta a havat.

Dmitro Kuleba külügyminiszter szintén a Kárpátokban töltötte a téli vakációt feleségével és két gyermekével együtt.

„Egész nap megállás nélkül esett az eső a Kárpátokban. De január 1-jén hullani kezdett a hó. Ebből következik: rendeződik az élet az új évben, amit önöknek is kívánunk” – írta a tárcavezető követőit köszöntve a Facebookon.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Volodimir Zelenszkij is a Kárpátokban, az elnöki rezidencián töltött néhány napot, sőt, a síeléssel is megpróbálkozott a bukoveli domboldalakon. A mindenre odafigyelő újságírók észrevették, hogy az elnök ugyanazt a síöltözetet viseli, amelyben tavaly kapták lencsevégre ugyanitt. A dzsekiből és nadrágból álló márkás együttes árát a hozzáértők mintegy 60 ezer hrivnyára becsülik.

A nap szerelmesei

Aki a hideg és nyirkos európai télben napsütésre és melegre vágyott, az az Egyenlítő felé vette az irányt. Például Petro Porosenko exelnök és családja Ecuadorban, a Galápagos-szigetek térségében töltik a téli vakációt. A strana.ua úgy tudja, az Európai Szolidaritás párt feje, aki korábban rendszerint a Maldív- és Seychelle-szigeteken vészelte át a tél leghidegebb napjait, ezúttal kilencedmagával egy luxusjachton pihen, melynek havi bérleti díja 350 ezer dollár.

Úgy tűnik, elitünk zöme idén az Egyesült Arab Emírségeket részesíti előnyben. A Perzsa-öböl homokos partjain szinte a szó szoros értelmében egymás lábát tiporják a posztszovjet térség fontos emberei és hírességei.

Dubaiban látták például Anasztaszija Szlicsnaját, Andrij Bohdannak, az Elnöki Hivatal volt vezetőjének korábbi barátnőjét, aki ezt megelőzően Egyiptomban pihent a barátnőivel. Ugyanitt „telel” Kirill Timosenko, az Elnöki Hivatal jelenlegi vezetőjének helyettese a családjával. Úgy tudni, Timosenkónak a mesterséges sziget, a Palm Jumeirah nyerte el a tetszését. A tisztviselő állítólag azután indult nyaralni családjával, hogy az év első napjaiban házat vettek az ukrán főváros egyik villanegyedében.

Úgy tudni, az Emírségekben töltötte szabadságát Mihajlo Raduckij, a Nép Szolgája párt parlamenti képviselője, s ott napozik a családjával Olekszandr Tupickij is. A censor.net azt írta, az Alkotmánybíróság elnöke villát bérel Dubaiban. A Kempinski Palm Jumeirah Hotel villájának bérleti díja kb. napi 300 ezer hrivnyába kerül. Ugyanakkor maga Tupickij a Kártyavár Telegram-csatornán közzétett videóban azt állította, hogy nem villát, hanem csupán szobát bérel a szóban forgó hotelben.

Egyébként az ortodox karácsonyra a strana.ua megfogalmazása szerint amolyan „orosz gálaestet” tartottak Dubaiban. Az Atlantis The Palm Hotelben a vendégek előtt fellépett Szvitlana Loboda. Belépőjegyet minimum 4 000 hrivnyáért lehetett váltani az eseményre.

Hinnék ezek után, hogy Ukrajnában napjainkban egymást követik a tüntetések, mert a lakosság sokallja a közüzemi szolgáltatások új évtől megemelt díjait? „Elnök úr, mi is szeretnénk síelni és nem túlélni szegénységben” – üzentek transzparensükkel az államfőnek a tüntetők.

Emlékeztetőül: 2021 januárjában a Naftohaz 14%-kal köbméterenként 7,22 hrivnyára emelte a földgáz lakossági fogyasztói árát. Az ár nem tartalmazza a szállítási költséget, amely január 1-jétől szintén nőtt.

(hk)