Az IMF aggódik a gáztarifa csökkentése miatt

2021. január 15., 15:45

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggodalmát fejezte ki, amiért az ukrán kormány a gáztarifa állami szabályozásának bevezetését tervezi. Eközben a miniszteri kabinet igyekszik meggyőzni a pénzintézetet a lépés szükségességéről – írja a strana.ua Szerhij Marcsenko pénzügyminiszterre hivatkozva, aki az NV Rádiónak nyilatkozott.

A tárcavezető elismerte, hogy Ukrajna kötelezettsége a piaci tarifaképzésre a földgázpiacon szerepel az IMF-fel aláírt memorandumban.

„Partnereink tudják, hogy lehetséges egy ilyen döntés (az állami szabályozás bevezetése – a szerk.). Ennek megfelelő a reakciójuk. Aggódnak, hogy részben felülvizsgáljuk korábban vállalt kötelezettségeinket” – mondta el Marcsenko.

Hozzátette, jelenleg az a fő kérdés, vajon a tarifacsökkentés állandó vagy ideiglenes megoldásnak bizonyul-e.

A miniszter szerint a kormány igyekszik megmagyarázni az IMF-nek, hogy a magas gáztarifáknak általában is negatív következményei lehetnek az ukrán gazdaságra nézve, s a kormány kénytelen „tűzoltás gyanánt” döntést hozni.

A strana.ua emlékeztet, hogy Ukrajnában január 1-jétől nőtt a gáz lakossági fogyasztó ára, ami elégedetlenséget váltott ki a lakosság körében.

(strana.ua/Kárpátalja)