A hibrid autók elvámolásáról

2021. január 19., 11:53 , 1040. szám

„Külföldön vettem egy hibrid autót. Úgy számoltam, kedvezményes áron regisztrálhatom, ám amikor a vámoláshoz értem, közölték velem, hogy Ukrajnában nem ugyanazt értik hibrid autó alatt, mint Európában vagy a világon máshol. Mely autókat lehet Ukrajnában kedvezménnyel regisztrálni?”

– A hibrid autók elvámolása valóban nem egyszerű, már csak azért sem, mivel az ilyen járműveknek két hajtóművük is van – egy belső égésű és egy villanymotor.

Ukrajnában bármely áru vámkezelésénél – beleértve az autókat is – a vám mértékét a Vámtörvénykönyv alapján határozzák meg. Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen gépkocsiról van szó, s mekkora adót kell fizetni utána, ismerni szükséges a külgazdasági tevékenységből származó termékek ukrajnai osztályozása (UKTZED) szerinti kódját. Ez az osztályozás azonban nem ismeri a „hibrid”, a „hibrid gépkocsi” fogalmát. Ezért a hibrid járművet csak úgy lehet vámkezelni Ukrajnában, mint belső égésű motorral (a sajtóból ítélve leggyakrabban benzinmotorral – a dízeles hibridek viszonylag ritkák) szerelt gépkocsit és/vagy mint elektromotorral ellátott autót.

Amennyiben a hibrid kerekeit közvetlenül a belső égésű motor hajtja, akkor hétköznapi autóként vámkezelhető. Az Ukrajnában megjelenő legtöbb használt vagy új hibrid jármű ilyen konstrukciójú. Ezek elvámolása a következő képlet alapján történik: vám + jövedéki adó + áfa, ahol az áfa = (az autó vámértéke + vám + jövedéki adó) x 20%.

A csak villanymotorral hajtott elektromobilok elvámolása szintén a fenti képlet alapján történik, azonban vámot és áfát nem kell fizetni utánuk, pontosabban mértékük 0%. A jövedéki adó ebben az esetben a meghajtó akkumulátor kapacitásától függ, mértéke az 1 kWh = 1 euró képlet alapján számítható ki.

Az osztályozás külön kezeli, de nem biztosít vámkedvezményt azon hibridek esetében, amelyekben benzin- vagy dízelmotor is dobog, de a kerekeket villanymotor hajtja. Kivételt csupán azok a villanymotor mellett a generátor meghajtására benzinmotorral is szerelt gépkocsik képeznek (azaz hozhatók be vámmentesen), „amelyeket külső áramforráshoz való csatlakozással is lehet tölteni”.

Olyan hibridből, amely tulajdonképpen egy benzinmotoros pótgenerátorral szerelt elektromos meghajtású jármű, viszonylag kevés van (az ismertebbek közül a BMW i3 REX hozható fel példaként). Az elvámolásnál problémát jelenthet, hogy meg kell győzni a vámtisztviselőket arról, hogy a jármű kerekeit kizárólag villanymotor hajtja, amelynek akkumulátora külső forrásból is feltölthető. Ehhez fel kell mutatni a gépkocsi műszaki dokumentációját. Olyan okmányokra van szükség, amelyeket a vámtisztviselők is hiteleseknek, bizonyító erejűeknek fogadnak el.

Az UKTZED összetettsége miatt azt javasolnám, hogy mielőtt külföldön gépkocsit vásárolna, ellenőrizze közvetlenül a vámhatóságoknál a kiszemelt típus besorolását.

hk