Mennyibe kerülhet a koronavírus elleni oltás a magánklinikákon?

2021. január 19., 08:35

Amennyiben a Sinovac Biotech koronavírus elleni vakcinája megjelenik az ukrajnai magánklinikákon, 700–750 hrivnyába kerülhet az oltás – mondta el a Szabadság Rádiónak nyilatkozva Mihajlo Raduckij, a Legfelső Tanács nemzeti egészség, egészségügyi ellátási és egészségbiztosítási bizottságának elnöke, akit a zn.ua is idéz.

A képviselő elmondása szerint eladta ugyan egészségügyi vállalkozását, „de egy kicsit érti, hogyan képződik az oltás ára”.

A kínai Sinovac vakcina ára az oltóanyag hivatalos ukrajnai szállítója, a Lekhim gyógyszerészeti csoport tájékoztatása szerint előreláthatóan 504 hrivnya lesz, emellett figyelembe kell venni az oltóhelyiséget, az ápolót, akinek a munkáját igénybe veszik és az orvosi konzultációt, vagyis – a képviselő véleménye szerint – „a magánklinikák hozzáadnak még mintegy 200 hrivnyát a beszerzési árhoz”.

„Tekintettel arra, hogy ez a vakcina nem igényel speciális tárolási feltételeket, az árának a magánklinikákon 700–750 hrivnyának kell lennie” erősítette meg Raduckij.

A Szabadság Rádió a Lekhimre hivatkozva arról ír, hogy a vakcina márciusban jelenhet meg Ukrajnában. A cég szerint ötmillió dózis oltóanyag szállítására van szerződésük 2021 első felében. Ebből 1 millió 913 ezer dózist rendelt meg az Egészségügyi Minisztérium, a többit cégeknek és magánklinikáknak értékesítik.

A zn.ua emlékeztet, hogy tavaly decemberig a gazdag országok mellett olyan kevésbé tehetős államoknak is sikerült előzetes szállítási szerződéseket kötniük a lakosság oltóanyaggal való ellátása céljából, mint például Ecuador, Costa-Rica, Panama, Libanon, Peru, a Fülöp-szigetek, Marokkó. Ráadásul az országok rendszerint különböző technológiákkal készült vakcinákból állították össze a „portfoliójukat”, mivel jelenleg még nem tudható teljes bizonyossággal, hogy mely oltóanyagok bizonyulnak a leghatásosabbaknak a stabil kollektív immunitás kialakítása szempontjából. Ukrajna viszont ez idő alatt csupán egyetlen szerződést tudott megkötni 1,9 millió dózis szállításáról, ami 957 ezer ember oltását biztosítja, vagyis a 38 milliós lakosság mindössze 2,5 százalékáét.

(radiosvoboda.org/zn.ua/Kárpátalja)