Többé nem regionális nyelv a magyar

2021. január 20., 08:48

Megsemmisítettek minden, a regionális nyelvek funkcionálásáról szóló kárpátaljai helyi tanácsi határozatot – jelentette az Ukrajinszka Pravda Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi ombudsman sajtószolgálatának a Facebook közösségi oldalon megjelent tájékoztatása nyomán.

„Válaszul Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos megkeresésére, amelyet Irina Venediktova ukrajnai főügyészhez intézett bizonyos megyei és helyi tanácsoknak a regionális nyelvek funkcionálásáról mostanáig hatályos törvénytelen határozatai visszavonásának biztosításáról, az államnyelv védelméért felelős biztos titkársága levelet kapott a Kárpátaljai Megyei Ügyészségtől, amelyben közlik, hogy a Beregszászi Járási Tanács határozatával érvénytelennek mondta ki a Beregszászi és Nagyszőlősi Járási Tanácsoknak a regionális nyelvre (a magyarra – a szerk.) vonatkozó döntéseit.

Így a helyi önkormányzatok valamennyi határozata a regionális nyelvek funkcionálásáról Kárpátalja megye területén meg lett semmisítve” – írja az ombudsman sajtószolgálata. 

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Kreminy novemberben fordult levélben Venediktovához, hogy biztosítsa a regionális nyelvek működésének megsemmisítését a megyékben.

Korábban megsemmisítették az Alsóapsai Községi Tanács határozatát a román nyelv regionális nyelvvé nyilvánításáról.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)