A Pfizer 40 millió dózis vakcinát juttat a szegényebb országoknak

2021. január 23., 14:24

A Pfizer amerikai gyógyszergyár az Egészségügyi Világszervezet COVAX programjának keretében szerződésben vállalt kötelezettséget akár 40 millió adag, a BioNTech német céggel közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcina szállítására ebben az évben a szegény és közepes jövedelmű országokba – idézi Albert Bourlát, a cég vezérigazgatóját az Associated Press nyomán az Ukrajinszka Pravda.

„Támogatjuk a COVAX misszióját és büszkék vagyunk rá, hogy együtt dolgozunk, hogy a fejlődő országoknak ugyanolyan hozzáférésük legyen (a vakcinához – a szerk.), mint a többi országnak. Ez egy lépéssel közelebb visz bennünket a globális pandémia megállításához” – közölte a vezérigazgató.

A Pfizer nem hozta nyilvánosságra a COVAX-szal kötött szerződés értékét. A vakcina-dózisokat március végétől, 2021 folyamán tervezik leszállítani.

A Pfizer bejelentette, hogy növeli a termelését, és arra számít, hogy 2021-ben 2 milliárd dózist állítanak elő a készítményből, bár korábban csak 1,3 milliárddal terveztek.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Makszim Sztepanov ukrán egészségügyi miniszter közölte, Ukrajnában már februárban elkezdődik a koronavírus elleni tömeges oltás. 

A szükséges oltóanyag-mennyiség egy része a COVAX közvetítésével juthat el Ukrajnába.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)