Vége a lockdownnak, éljen a karantén!

2021. január 27., 16:23 , 1042. szám

Vasárnap véget ért a januári szigorú karantén. Ehelyett az egész országban a korábbi, már megszokott karanténintézkedések lépnek életbe, amelyek megfelelnek a járványveszély „narancssárga” szintjének. Az új szabályozás várhatóan február 28-ig lesz érvényben.

Segített a lockdown?

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter a Facebook közösségi oldalon értékelve a január 8–24. közötti szigorú karantén eredményeit kifejtette, hogy az ukrajnai zárlatnak köszönhetően sok embert sikerült megmenteni a koronavírus-fertőzéstől. Szerinte a szabálykövető vállalkozókkal karöltve, a karanténintézkedések betartásával „sikerült stabilizálni a helyzetet és enyhíteni az egészségügyi rendszerre, az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomáson”. Elmondása szerint míg december elején a megerősített koronavírusos vagy -gyanús betegek mutatója körülbelül 29 ezer volt, addig jelenleg (vasárnap) ez a szám 18 651.

Ismeretes, hogy a Rejting Szociológiai Csoport felmérése szerint tavaly december közepén a lakosság 56%-a támogatta a kormányzatot a szigorú karantén bevezetésében. A támogatók aránya január közepére valamelyest csökkent, s 51%-ot tett ki. Ugyanakkor a decemberi 45%-ról januárra 55%-ra nőtt azok aránya, akik kételkednek benne, hogy a lockdown segít megfékezni a koronavírus terjedését.

Mit szabad és mit nem?

Hétfőtől valamelyest megélénkült az élet az oktatási intézményekben, ám változatlanul tilos:

– az oktatási intézmények látogatása 20 fősnél nagyobb csoportokban (kivéve az óvodai, általános középiskolai, iskolán kívüli és speciális művészeti oktatási intézményeket);

– az oktatási intézmények látogatása diákok által, ha a hallgatók és a dolgozók több mint 50%-a önkéntes karanténba vonult koronavírusos beteggel való érintkezés miatt;

– tömegrendezvények (elő­adások, ünnepségek, koncertek) rendezése oktatási intézményekben egynél több csoportnyi / osztálynyi gyermek részvételével és nézők (látogatók) jelenlétében.

Szerhij Skarlet oktatási és tudományos miniszter közölte, hogy a szigorított karantént követően a szakképző és felsőoktatási intézmények hallgatóinak „vegyes formában” kell folytatniuk a tanulmányaikat, vagy vissza kell térniük az óralátogatáshoz. A felsőoktatási intézmények a járványhelyzet figyelembevételével minden régióban önállóan dönthetnek arról, milyen formában és mikortól szervezik meg az oktatást. A tárcavezető egyben hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a 9. és 11. osztályos végzős tanulók visszatérjenek az iskolai tanuláshoz.

Ami a kultúrát illeti, kinyithatnak a színházak és a mozik, de legfeljebb a nézőtéri ülőhelyek felét foglalhatják el a nézők.

Nyitva tarthatnak az üzletközpontok, a nem élelmiszerrel kereskedő üzletek, a szolgáltatók és a piacok. A kávézók és éttermek is fogadhatnak vendégeket, ám a szórakozóhelyek, éjszakai klubok működése továbbra sem engedélyezett.

A közétkeztetési intézmények kijevi idő szerint reggel 6 órától este 23 óráig működhetnek. Rendelést felvenni, illetve elszámolni legfeljebb 22 óráig lehet. Kivételt képeznek a házhozszállításra és elvitelre berendezkedett intézmények, amelyek akár 24 órán keresztül is kiszolgálhatnak vásárlókat.

A személyszállító eszközök legfeljebb az ülőhelyekével megegyező számú, egészségügyi védőmaszkot viselő utast szállíthatnak.

A tornatermek, fitneszközpontok csak annyi látogatót fogadhatnak, hogy egy főre legalább 20 m2 alapterület jusson.

Az adminisztratív szolgáltatási központok csupán a legfontosabb kérdésekben fogadhatnak ügyfeleket.

A szállást nyújtó létesítmények tevékenysége változatlanul tilos, kivéve a gyógyüdülőket, szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket és szervezeteket, a fogyatékossággal élő személyek és a fogyatékossággal élő gyermekek rehabilitációs intézményeit.

„Tömegrendezvényeket” legfeljebb 20 fő részvételével lehet tartani, a biztonságos szociális távolság szigorú betartásával.

A templomok és az imádkozásra szolgáló helyiségek működése megengedett, ha a látogatók számát öt négyzetméterenként egy főre lehet korlátozni. Vallási rendezvények megtartása a szabadban megengedett, amennyiben betartható 1,5 m biztonsági távolság a jelenlévők között.

Életben marad a tilalom a tervezett kórházi kezelések elvégzésére, kivéve a palliatív ellátást, a rákos betegek kezelését, a várandós nők ellátását és a sürgősségi ellátást.

Továbbra is tilos elhagyni az önkéntes karantén, a megfigyelés helyét, valamint közterületen tartózkodni a szájat és az orrot elfedő maszk, illetve a személyazonosság igazolására alkalmas okmány nélkül.

Ingyenes oltás és oltási bizonyítvány?

Változatlanul népszerű téma Ukrajnában a koronavírus elleni oltás, amely egyre csak késik. Viktor Ljasko miniszterhelyettes, országos közegészségügyi főorvos az Ukrajina 24 tévécsatornán megerősítette: az Egészségügyi Minisztérium abban érdekelt, hogy ingyen oltsa be a koronavírus ellen a lakosság minden szegmensét, ezért az ukránoknak nem érdemes saját költségükön beadatni az oltást magánintézményekben.

„Ezért kezdetben nem érdemes fontolgatni a saját költségen történő oltás lehetőségét a magánstruktúrákban, mivel érdekünk – és rendelkezünk forrásokkal ahhoz –, hogy felvásároljunk minden vakcinát, amely az ukrán piacra kerül, vagy lehetősége lesz oda jutni. Ha a saját költségen történő oltás potenciális lehetőségéről beszélünk, legfeljebb 2021 második feléről lehet szó, de ez sem bizonyos” – mondta el, ugyanakkor nem részletezte, hogy hány személyt szándékoznak ingyenes oltáshoz juttatni, mely lakossági csoportok immunizálását tervezik. Korábban arról írt a sajtó az Egészségügyi Minisztérium nyomán, hogy 2021–2022-ben mintegy 20 millió személy beoltását tervezik, vagyis a lakosság fele jutna vakcinához az állam révén.

Ljasko szerint minden beoltott bekerül az egészségügy elektronikus rendszerébe. Így, amikor világszerte bevezetik a kötelező oltási bizonyítványt, az ukrán orvosok operatívan kiállíthatják az igazolást.

Óvatosabban fogalmazott az oltási bizonyítványokkal kapcsolatban Makszim Sztepanov. Az egészségügyi miniszter szerint előbb el kell dönteni egyebek mellett, mi történjék az oltási bizonyítvány vonatkozásában azokkal, akik orvosi ellenjavallat miatt nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást.

(zzz)