Túrázás itthon

2021. január 30., 16:27 , 1042. szám
Ereszkedés a Negrovec (Fekete-bérc) 1709 m-es csúcsáról

Sok olvasóban felvetődhet a kérdés: lehet-e járvány idején kirándulni, túrázni? A rövid válasz a kérdésre: igen. A hosszabb válasz azonban ennél árnyaltabb, a lényege, hogy csak felelősségteljesen, a szabályokat betartva érdemes felfedezni a természetet. Ugyanakkor a szabad levegő és a mozgás elengedhetetlen számunkra a jó fizikai állapot megőrzése mellett a bezártság mentális következményeinek ellensúlyozása szempontjából is.

Ha szeretnénk kimozdulni otthonról, a lehetőségek átmenetileg korlátozottak, a szabályok betartásával a túrázás azonban kiváló időtöltést jelenthet. Vidékünkön egyre többen csatlakoznak a Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet (KHE) által szervezett túrákhoz. Vezsdel László honismereti és túravezetővel, az egylet titkárával beszélgettünk a kárpátaljai túraútvonalakról, a KHE tevékenységéről s arról, hogy milyen felszerelésre van szüksége egy kezdő túrázónak.

A Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egylet 2019-ben alakult a Prima Primissima díjas Hazajáró honismereti magazinműsor szereplőinek közönségtalálkozója keretében Beregszászban azzal a céllal, hogy népszerűsítse Kárpátalja és a Kárpát-medence területén található természeti kincseinket, történelmi és kulturális örökségünket. Az egyesület megalakulása óta 19 túrát szervezett, amelyekből egy kivételével mindegyikre 2020-ban került sor. A túraútvonalak kiválasztásánál a szervezők elsősorban a hegyvidéket célozzák meg, ugyanis a népszerű látványosságok mellett – a munkácsi és az ungvári vár, a Szinevéri-tó, a Sipot-vízesés, a Vereckei-hágó – fontosnak tartják a hegyvidék és a hegyek bemutatását, felfedezését is. Ebből adódóan az egyesület nem titkolt szándéka vidékünk hegyvonulatainak megismertetése, a természet és a haza iránti szeretet erősítése, valamint a minket körülölelő csodák felfedezése.

A túrák között minden korosztály megtalálja a számára megfelelőt: a rövidebb – 6–8 kilométeres – útvonalak alacsony szintemelkedéssel a kisebb gyerekeknek sem okoznak gondot, az egynapos túrák (12–18 kilométer) már nagyobb kihívást jelentenek, a többnapos (sátras) túrák alkalmával pedig egy hegygerincen menetelnek végig, vagy csillagtúrák keretében letáboroznak, és megmásznak egy-egy csúcsot. Az utóbbiak már komolyabb fizikai felkészültséget igényelnek. A kárpátaljai túrák szervezése mellett az anyaszervezet, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet Hazajáró Kupa – 2021 túrasorozatának 24, előre meghirdetett gyalogtúrájához csatlakozva a kárpátaljai egylet is részt vesz az egész Kárpát-medencét bejáró programokon.

2021-től az egylet által szervezett túrák résztvevői minden megtett túrát követően egy pecsétet kapnak a túrafüzetükbe. Akik részt vesznek öt túrán, azokat Kárpátalja-térképpel és oklevéllel jutalmazzák, a tíz túrát teljesítők az egylet címerével ellátott fémbögrét kapnak, a húsz túrán részt vevők pedig az egyesület pólóját kapják meg.

Az idei évben előreláthatólag 19 túrát terveznek, de amikor idejük engedi, az egyesület szívesen szervez kirándulásokat és más családbarát túrákat is.

László a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola földrajz szakán szerette meg a túrázást, amely azóta szenvedélyévé vált. Elmondása szerint senkinek nincs oka tartózkodni a túrázás kipróbálásától, viszont vannak dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni:

• tájékozódás a kiválasztott hegycsúcsról (nem árt utánanézni az útvonalaknak, illetve tanulmányozni a térképet); egyedül lehetőleg senki ne induljon el túrázni;

• megfelelő, vízálló túracipő vagy túrabakancs, amely stabilan tartja a bokát;

• kényelmes, könnyű, jól szellőző és könnyen száradó ruházat;

• az időjárástól függően 1-1,5 liter víz (nem üdítő);

• étel saját ízlésnek megfelelően (pl. szendvicsek, müzliszeletek, diákcsemege, csokoládé, szőlőcukor);

• nyáron napellenzős fejfedő, magas faktorszámú naptej;

• váltóruha, esőkabát;

• a hegyimentők telefonszámának beszerzése.

Legkedveltebb hegycsúcsai­ról mesélve László elsőként a Borzsa-havas legmagasabb csúcsát, az Asztagot (Sztoj, 1681 m) emelte ki annak festői tája s a kettős csúcs szépsége miatt. A Sztoj tiszta időjárási körülmények között Kárpátalján nagyon sok helyről látható, s alakjában hasonlít Japán legmagasabb hegyére, a Fudzsira (Mount Fuji), ezért úgy is nevezik, hogy a kárpátaljai Fudzsi.

Az aktív túrázó főleg a Havasi-vonulatot kedveli, ahol nagyon szép gerinctúrákat lehet tenni (Róna-, Borzsa-, Kraszna-havasok, Szvidovec/Fagyalos és a Csornahora), de ugyanúgy szereti a kőgörgetegekkel borított Gorgánokat, amely nagyobb odafigyelést igényel.

Említést tett a Pokol-bércről (Pikuj, 1408 m), amely hatalmas sziklákkal csipkézett hegyorom, valamint a vele szemben lévő Osztra-Horáról (1405 m), amely már a Róna-havas részét képezi. A Fekete-bérc (Negrovec, 1709 m) és a Kőhavas (Petrosz, 2020 m) szintén megérnek legalább egy látogatást az onnan elénk táruló körpanoráma miatt. A Hóvárról (Hoverla, 2061 m), Ukrajna legmagasabb csúcsáról talán azt gondolnánk, hogy nehéz megközelíteni, azonban a szintemelkedés mértéke miatt a túraútvonal nem számít nehéznek, ellenben a Horgassal (Sztrimba, 1719 m), amelynek meghódításánál 5 kilométeren több mint 1000 méteres szintemelkedést kell leküzdeni.

Elmondhatjuk, hogy vidékünk gazdag természeti adottságaiból adódóan bőven van miből választanunk, ha hegymászásról van szó. Amennyiben önnek is kedve támadt bebarangolni Kárpátalja mesébe illő tájait, keresse bizalommal a Kárpátaljai Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet. A túrákon való részvételről, a tagságról a www.karpataljaihazajaro.com honlapon és az egylet Facebook-csoportjában olvashatnak bővebben.

Csuha Alexandra