Kén hatóanyaggal a lisztharmat ellen

Az almaültetvény biológiai növényvédelme XIV.

2021. január 31., 10:27 , 1042. szám

A termelők mindig a leghatásosabb permetszert keresik még a biotermesztésben is, ami nem véletlen, hiszen a megélhetésük múlhat ezen, és sok-sok munkájuk mehet kárba. Az almatermesztésben a lisztharmat ellen a kén hatóanyag használata a legcélszerűbb és a legjobban „kitaposott” módszer.

A kén hatóanyag használata

A biotermesztésben az alma esetében a kén hatóanyag használata engedélyezett, mivel természetes anyagról van szó, amely ráadásul egyik fontos tápanyaga a növényeknek, tehát gyümölcsfáink gyorsan és maradéktalanul feldolgozzák. A kereskedelemben többféle kén hatóanyagú készítményt találunk, s többnyire megfelelő gombaölő képességgel rendelkeznek. De nagyon fontos, hogy a kén csak kontakt hatóanyag, tartós védelmet nem ad! Azaz nem nyújt maradandó védelmet az almafának a betegség ellen, egy nyári zápor vagy akár a harmat is lemoshatja a fák leveleiről. Viszont a lisztharmattelepek megjelenése után kezelésre eredményesen használható.

Általában a rügypattanás időszakában, a virágzás kezdetéig ajánlott a használata, továbbá a virágzás után (a sziromhullást követően), egészen július végéig javasolt az alkalmazása. Virágzáskor szigorúan tilos ként használni, mivel virágperzselődést, termésveszteséget okoz. A nyári időszakban, 23 oC fölötti hőmérséklet esetén szintén tilos a permetezés kén hatóanyaggal. Ilyen esetben kora este vagy éjszaka ajánlott permetezni, amikor alacsonyabb a levegő hőmérséklete. Magas hőmérséklet esetén ugyanis a kén gyorsan oxidálódik, és perzselést okozhat a levélen, de akár a gyümölcsökön is. Folyamatos esőzések alatt a kén többnyire csekély eredménnyel használható, mivel hatását nem tudja kifejteni. A kén nem tapad meg a nedves levélen, illetve gyorsan lemosódik a levél felületéről.

Itt hívnám fel a figyelmet a kénes permetlé maró és korrodáló hatására, vagyis a permetezőgépeknek egyáltalán nem tesz jót. Ezért permetezés után mindig alaposan mossuk ki a permetezőgépünket, soha ne hagyjuk éjszakára a kénes permetlét a gépben!

A kereskedelemben legelterjedtebb készítmények (1000 liter/ha):

Elemi kénpor. Közel 100%-os kén hatóanyag. Manapság alig kapható növényvédelmi boltokban, mivel tűz- és robbanásveszélyes. E porozószer használatát nem javaslom, számos hatásosabb és kényelmesebben kijuttatható készítményt találhatunk az üzletekben.

Thiovit Jet. 80%-os kén hatóanyag-tartalmú permetszer. A lisztharmatfertőzés mértékétől függően 3–8 kg/ha dózisban ajánlott permetezni, a fertőzés megjelenésétől 7 napos időközönként, maximum 10 alkalommal. Nagy hátránya, hogy erősen gázosodik, és 23 oC fölött nem használható, mivel perzselést okoz.

Kumulus. 80%-os kén hatóanyag-tartalmú granulátum permetszer. Használata a fertőzés mértékétől függően 4–7 kg/ha dózisban ajánlott, hetente ismételve, egészen augusztusig. Nem gázosodik (oxidálódik), így kevésbé perzsel, de vigyázni kell vele a nyári kánikulában.

Cosavet. A Thiovithoz hasonló, megegyező adagolású, azt helyettesítő készítmény.

Olajos kén. 21%-os kéntartalom. Főként lemosó permetszer, de csak tavasszal használható, nyáron nem ajánlott permetezni vele. Permetlé készítésekor 0,4 l/ha dózisban hígítsuk.

Agrokén. 7%-os kén hatóanyag. Csak lemosó permetszernek ajánlom. A vegetáció alatt nem javasolt a használata.

Jóllehet, a kén hatóanyag használata igen komplikáltnak tűnhet, számos tényezőt kell figyelembe venni, viszont a lisztharmat ellen a leghatékonyabb és legolcsóbb védekezést jelenti a biotermesztésben. A szezon folyamán mindig adódik a permetezés elvégzésére alkalmas idő, amire készen kell állnia a termelőnek, akár éjszaka is.

Molnár Ádám,
a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány falugazdásza