Új autóbuszt kapott a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

2021. február 1., 15:55 , 1043. szám

Az újonnan vásárolt, 57 férőhelyes Setra turistabuszt a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa vásárolta a Kultúráért Felelős Államtitkárság, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja összehangolt fejlesztéséért felelős miniszteri biztosság közös finanszírozásának köszönhetően.

A kiváló állapotban lévő autóbusz február 1-jén került hivatalosan a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tulajdonába, amit Kacsur András, az intézmény igazgatója vett át a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványától. A hivatalos átadón jelen volt Sin Edina alapítványigazgató és Molnár László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kulturális titkára.

Kacsur András színházigazgató hetilapunknak elmondta, hogy nagyon hálás Magyarország Kormányának támogatásáért, valamint Sin Edina igazgató asszonynak munkájáért, aki nélkül nem sikerült volna megvalósítani a buszvásárlást.

„A busz nálunk nem egyszerűen egy közlekedési eszköz, hanem létformánk egyik szerves része” – mondta az igazgató, emellett kiemelte, hogy a színház fennállásának immár huszonnyolcadik éve alatt változatlanul a hagyományos teátristák életét élik, csak nem szekéren, hanem buszon.

A színház életében a jó, megbízható busz nélkülözhetetlen, hiszen a társulat nemcsak külföldön tart előadásokat, hanem egy-egy meghívás vagy fesztivál részeként itthon, Kárpátalján is nagy távolságokat kell megtenniük, ugyanis a magyarság nem egy négyzetméteren tömörül, hanem szerte a megyében.

„Sokan igénybe veszik az utazás lehetőségét a mi buszainkkal: nyugdíjasklubok, a KMKSZ szervezetei, az egyházak, diákság – épp ezért remélem, hogy mindannyiunk számára jó szolgálatot tesz majd az autóbusz, és közös odafigyeléssel hosszú éveken keresztül tudjuk majd élvezni az új busz adta lehetőségeket” – hangsúlyozta Kacsur András.

A színház eddigi, Ikarus típusú járműve az időjárási és útviszonyok miatt már igencsak leharcolt állapotban volt, sok esetben késleltette az előadások kezdetét, ezért az új autóbusz hatalmas segítség a színház számára, hisz így a társulat mindig időben és kényelmesen el tudja vinni az előadásokat a színház kedvelőihez.

K. K.