Díjakat adott át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

2021. február 3., 09:58 , 1043. szám

Díjakat adott át a vajdasági magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) a magyar kultúra napja alkalmából múlt pénteken Palicson. A díjazottak között szerepel Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is, akit a szervezet legrangosabb elismerésével, az Aranyplakettel tüntettek ki.

Senki nem azért végzi a munkáját, mert kitüntetésre számít, hanem mert örömét leli benne, és reméli, hogy a társadalom döntő részének a javára válik, a díjaknak azonban mégis örül, mert láthatóvá válik az elvégzett munkája – hangsúlyozta Potápi Árpád János a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén.

A VMMSZ indoklása szerint a szervezet az idei évben, a nemzeti összetartozás és a nemzeti újrakezdés évének fordulóján olyan személynek ítélte oda az Aranyplakett kitüntetést, „akinek szolgálata, a Kárpát-medencei és ezen belül is a délvidéki magyarság megmaradásáért és szülőföldön való boldogulásáért végzett áldásos tevékenysége nélkül nem élnénk, nem élhetnénk ma azt a magyar világot, amely a cselekvő mindennapokban és mindennapoknak ad erőt, ad új hitet s szívet.”

A rendezvényen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életmű- és pályadíjakat. Magyar Életfa díjjal ismerték el Balázs György nagybecskereki színjátszó, Berta Géza maradéki közösségszervező, Németh Anna nyugalmazott képzőművészet szakos tanár, keramikus, valamint Szabó Szabados Ilona művelődésszervező, nyelvművelő munkásságát.

A szövetség plakettjével jutalmazták Bakator Judit nyugalmazott torontálvásárhelyi osztálytanítót, Németh Dezső szenttamási művelődés- és közösségszervezőt, Sóti Éva adai művelődés- és közösségszervezőt, Szabó Judit teológiatanárt, valamint a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületet.

(MTI/Kárpátalja)